Följ Sveland Djurförsäkringar

Att följa med husse eller matte till kontoret

Blogginlägg   •   Aug 18, 2016 08:00 CEST

Några av Svelands fyrfota medarbetare; från vänster Nissa, Mex, Manfred, Tubbe, Kito, Zorro och Jackie.

Många hundägare drömmer nog om att kunna ha med sig sin vovve till jobbet och forskning har visat att det har en positiv inverkan på arbetsplatsen, bland annat minskar stressen hos både hundägare och arbetskamrater. På Sveland Djurförsäkringars kontor arbetar cirka 60 personer och mer än 40 hundar.

Att få lov att ha med sin hund på jobbet upplevs av många som en stor förmån och fördelarna för hundägarna är många. Hunden slipper till exempel att vara ensam hemma eller lämnas bort till någon annan för rastning. Det är dock viktigt att visa sina kollegor hänsyn så att man inte stör andras arbete. Bland annat kan hunddoft, grindar och skällande hundar upplevas som besvärande. Men det finns flera faktorer som gör att fördelarna ofta väger över.

Bättre arbetsklimat

En intern undersökning visar att Svelands medarbetare upplever att trivseln och arbetsmiljön förbättras av hundarnas närvaro samtidigt som stressen minskar. Att gå en sväng på lunchrasten, närheten till djur och att slippa stressa hem till hunden gör mångas arbetsdag bättre. Väldigt få tycker att arbetet blir mindre effektivt och även de som inte har hund tycker att gemenskapen stärks.

- Jag tycker att de hundar vi har här skapar mycket gemenskap och tillfällen till samtal med kollegorna. Överlag sköter hundägarna sig jättebra och ser till att hundarna inte stör övrig verksamhet, menar Pia Haraldsson på Svelands kundservice.

Hundarna trivs också bra med att få tillbringa dagarna på jobbet, även om det framför allt är vila som gäller.

- Mina hundar älskar det, massor med människor att hälsa på och även om de sover en hel dag så är de glada bara de får vara med, berättar Karin Svensson som jobbar på säljavdelningen.

Något som är viktigt är att hundarna inte stör. På Sveland Djurförsäkringar sitter många i kundsamtal och det ställer höga krav på att hundarna kan vara tysta och lugna. Att hundarna aktiveras väl både innan och efter jobbet samt känner sig trygga på arbetsplatsen är viktigt.

Vilka alternativ finns?

Det är långt ifrån alltid som alla hundar kan följa med till jobbet. Det finns inga lagar eller förbud mot det men däremot står det i Arbetsmiljölagen att ingen ska drabbas av ohälsa eller skada på jobbet. Om någon är allergisk mot hund så bör därför arbetsgivaren ta hänsyn till det.

På en del arbetsplatser fungerar det inte praktiskt och ibland trivs inte hunden med att vara på ett kontor hela dagarna. Oavsett vilket är det viktigt att hunden inte lämnas ensam hemma för länge. En hund bör inte vara ensam längre än fem timmar och valpar kan endast lämnas korta stunder. Unghundar och äldre hundar behöver också rastas oftare.

Hunddagis är ett bra alternativ för många som inte kan ordna rastning själva eller ha hunden med sig under dagarna. Både lokaler och rutiner varierar väldigt mycket mellan olika verksamheter så var noga med att hitta ett hunddagis som passar för just dina och din hunds behov. Kontrollera även vilka försäkringar som finns, skriv avtal och prata med andra som har sina hundar där.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.