Följ Sveland Djurförsäkringar

Flyga med hunden

Blogginlägg   •   Maj 23, 2016 15:52 CEST

Funderar du på att resa utomlands och vill gärna ha med din fyrbenta familjemedlem på resan? Många flygbolag tillåter att man får ta med sig hunden på flygturen. Men tänk på att vara uppmärksam på flygbolagens regler och var ute i god tid. Här har vi samlat lite information som kan vara bra att känna till.

Innan resa

När man ska resa med sitt djur finns det mycket man behöver tänka på. Det finns bland annat särskilda regler som behöver uppfyllas när det gäller handelsdjur, valpar under tre månader samt resa till länder utanför EU. Du behöver även ordna med vaccinationer, pass och identitetsmärka hunden med mikroship eller tatuering. Reglerna för att resa med djur är olika beroende på vilket land man ska resa till. Kraven ändras också snabbt, så det är viktigt att kontrollera senaste informationen hos Jordbruksverket. Det finns även allvarliga sjukdomar och parasiter i andra länder som inte finns i Sverige, och det är viktigt att dessa sjukdomar inte förs in i Sverige.

Hundpass

Hundar inom EU ska kunna identifieras med ett mikrochip eller tatuering. De behöver även ha ett individuellt sällskapsdjurpass. För att få ett pass till hunden behöver du vända dig till en veterinär. Passet ska vara undertecknat med en korrekt dokumentation gällande vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller.

Boka resan

Det är viktigt att du bokar resa för dig och din hund i god tid eftersom det finns ett begränsat antal platser för djur på flygresan. Ha buren eller transportbehållarens mått nära till hands vid bokning då det finns vissa mått man behöver hålla sig inom. Hunden ska till exempel kunna ligga ned bekvämt samt stå upp och vända sig på ett naturligt sätt. Tänk på att det inte alltid går att boka biljetter över Internet.

Priset på flygbiljetten varierar mellan flygbolag, destination och beroende på om hunden får resa i kabinen eller om den behöver åka i lastrummet. Ledar- och servicehundar brukar oftast få åka med utan någon extra kostnad, men en del flygbolag tar ut en extra avgift om sätet bredvid inte kan användas på grund av hunden.

Beroende på flygbolag finns det vissa viktbegränsningar för hur mycket hund samt bur får väga. Oftast är det hundens storlek och vikt som avgör om den får följa med inne i planet eller checkas in i lastutrymmet. De flesta flygbolag tillåter ofta att små hundar under åtta kilo får tas med som handbagage eller mot en mindre avgift, medan större hundar behöver resa i lastutrymmet mot extra avgifter.

Inne i planet eller lastutrymmet?

Se till att du och din hund kommer till flygplatsen i god tid. Olika flygbolag har olika regler för hur långt innan du ska vara vid incheckningen. Om du har en liten hund och får ta med den in i kabinen som handbagage, behöver du placera hunden i en speciell väska som ryms under stolen framför dig och som har en vätskesäker botten. Hunden får inte släppas lös under flygresan.

Om hunden åker i lastrummet behöver du ha en bur som är godkänd av flygbolaget du reser med. För att hunden ska vara bekväm under resan brukar de flesta flygbolag låta djuren få vara åtskilda från övrigt bagage. De brukar även kunna justera temperaturen och lufttrycket för att det inte ska bli för höga temperaturer för hunden. Ljudnivån i bagageutrymmet är ofta inte mycket högre än ljudnivån inne i kabinen.

Efter flygresan:

Efter landningen kan det dröja en stund innan hunden levereras till dig, ha därför med det i beräkningen när du planerar din resa.

Lämna hunden hemma?

Vissa hundar kan tycka det är stressande och påfrestande att flyga. Om du vet med dig att din hund är känslig för stress eller värme, kan det vara bra att fundera på om det är bättre att lämna sin fyrbente vän hemma eller kolla på andra möjliga resealternativ.

Att tänka på vid flygresa med hund:

  • Undvik att ge stora mängder mat till hunden innan avresa
  • Låt hunden vänja sig vid buren i några dagar innan avresa
  • Ta reda på var närmaste veterinär/djursjukhus finns och nummer dit
  • Om du behöver mellanlanda och byta flyg, kan det nya flygbolaget ha andra regler som man behöver förhålla sig till
  • Förvara vatten i en särskild dryckenhet som är utformat för buren
  • Se till att ta med ett reseapotek till din hund

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.