Följ Sveland Djurförsäkringar

Lovande unghästar på Rekasta

Blogginlägg   •   Mar 02, 2017 13:22 CET

Lafayette - en av de lovande unghästarna på Rekasta.

En bra och långsiktig grundutbildning är förutsättningen för att så småningom få fram en bra tävlingshäst. På Rekasta finns tre välstammade nyblivna 4-åringar som vi ska följa under året för att få veta mer om hur de tränas och matchas för att bli bra sporthästar.

I höstas köptes tre treåringar in av Jumper Horses Sweden, ett företag ägt av Sylve Söderstrand och Viktoria Sander. Två av dessa, Cinnamon och Idool, ropades in vid auktionen i samband med Elmia-tävlingarna i oktober. Den tredje, Lafayette, hittades i Tyskland och hade just utsetts till Oldenburgs bästa 3-årssto med 9,0 i löshoppningsbetyg. Lafayette är närbesläktad med Franke Sloothaaks världsmästarhäst Weiihajwej på mammans sida. En häst som Sylve Söderstrand har många lovord för.

– Det är en väldigt intressant unghäst som har alla kvaliteter, en otrolig balans och väldigt välutbildad, berättar Sylve.

Lafayette köptes av Sankt Johanser och Bernd Lauderbach. De hade i sin tur köpt Lafayette på en fölauktion av uppfödaren Franz Albers. Men eftersom Johanser och Lauderbach håller på med dressyr på hög nivå tyckte de att det var bättre att sälja Lafayette då stoet var en sådan hopptalang och de inte hade någon hoppryttare i stallet. De var dock väldigt måna om att hon skulle hamna hos någon som kunde tillvarata hennes kapacitet. När hon kom hem till Rekasta reds hon under en period, men har sedan dess fått tagit det lugnt och gått i hage.

– Hon gjorde allt vi bad henne om hur enkelt som helst. Hon var redan väl utbildad, gick i bra form, hade bra balans och allt fungerade utan problem, så därför lät vi henne vara, förklarar Sylve.

Sylves tips vid auktion

Även de två valackerna var bra grundutbildade och framför allt väl hanterade. Att köpa häst på auktion är något som Sylve gärna rekommenderar.

– Jag tycker det är ett bra sätt att köpa hästar på. De är selekterade av kunniga personer, här med Royne Zetterman och Lisen Bratt-Fredricson i spetsen, och de är röntgade och besiktigade av en veterinär som är kunnig inom sporten, förklarar Sylve.

Att köpa häst i Sverige är inte alltid helt lätt. Det är ett stort land och därför långt att åka runt och leta. Det är också ofta svårt att bedöma hur bra hästarna är då de flesta har gjort väldigt lite.

– Vid en auktion som den här på Elmia kan man se dem innan på film, kolla upp härstamningen ännu mer noggrant och se vad som har kommit ifrån den här släkten tidigare. Och till sist ser du dem live på plats. Det är ett perfekt sätt att hitta hästar, menar Sylve.

De båda auktionshästarna fick sedan ytterligare en tids arbete under hösten innan det var dags för vintervila.

– Efter auktionen kom de hem till oss, och vid började att rida dem direkt. Något som var väldigt enkelt då de var ridna innan och mycket hanterade. Det visade sig inte minst när vi skulle lasta och köra hem dem. De gick rätt in i transporterna utan några problem, berättar Sylve.

Under november reds hästarna ganska mycket, och de hoppades även uppsuttet. Mest reds de dock ut i skogen, och väldigt lite i ridhuset.

I början av december kördes alla tre ner till Skåne och Anna Hassö, där de har tillbringat vintern i stora hagar. Där är det bättre förutsättningar för så unga hästar än vad det är på Rekasta.

Vill du se en film när Lafayette löshoppar? Klicka här!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.