Följ Sveland Djurförsäkringar

​​Förebygg tandproblem hos ditt smådjur

Blogginlägg   •   Mar 22, 2017 10:53 CET

Problem med tänderna hos smådjur är en av de vanligaste orsakerna till varför ägare kontaktar veterinären. För kaniner och marsvin är det ofta fel kost som leder till besvär med tänderna. Sveland Djurförsäkringars veterinär Per Josefsson, delar med sig av sina bästa råd för att ta hand om smådjurens tänder.

Kaniner och marsvins tänder växer hela livet. Kaniners framtänder växer hela 2-3 mm i veckan. De främre tänderna kan bli för långa om de inte slits ner regelbundet genom hårt tuggmotstånd. När de inte utsätts för tillräckligt slitage så får djuret besvär med sina tänder och ont i munnen.

Vassa kindtänder är ett vanligt förekommande men ofta är det bettet som är det största problemet för kaniner och marsvin. Här följer några tips och råd för hur du förebygger tandproblem hos ditt husdjur.

Tuggmotstånd är viktigt
Tuggandet och söndermalningen av föda är det som bidrar till att kaninen eller marsvinets tänder slits normalt. Om födan är för lättsmält så används inte hela tuggytan vilket gör att tänderna blir vassa och djuret kan få sårskador på insidan av kinden. De kan då få svårt att tillgodogöra sig egen mat.

- Många smådjur som kaniner och marsvin sliter inte tillräckligt på sina tänder. Därför är det viktigt att den största delen av fodret består av grovfoder, 90 procent ungefär. Felaktig utfodring ger snabbt problem.

Genom att utfodra ditt husdjur med rätt kost ser du till att deras tänder slits normalt. Se till att det alltid finns en stor mängd torrt och grovt hö i buren. Ibland är det bra att ge smådjuren något hårt att bita på som kvistar eller grenar.

Vilka åtgärder kan du ta till?
Som ägare kan du förebygga tandproblem genom att hålla uppsikt på ditt husdjur. Om du misstänker att din kanin eller marsvin har tandproblem är det viktigt att kontakta din veterinär. Ett marsvin som inte ätit på 24 timmar kan dö om den inte får i sig någon mat. Den vanligaste åtgärden är att de långa framtänderna klipps av. Genom att lägga märke till tidiga symptom kan du se till att åtgärda tandproblemen snabbare.

- Det är bra att veta vad ditt husdjur väger, då märker du snabbt om din kanin eller marsvin har problem och exempelvis går ner i vikt för fort.

Tecken på munhälsoproblem:
- Väljer bort svårsmält mat
- Svårt att tugga
- Äter mindre
- Går ner i vikt
- Mindre avföring

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.