Följ Sveland Djurförsäkringar

​​Glykol - gott men också livsfarligt!

Blogginlägg   •   Sep 08, 2017 08:46 CEST

Även små mängder glykol kan vara livshotande.

Glykol är mycket giftigt och förrädiskt för hundar och katter. Ämnet finns bland annat i bilar och båtars kylarvätska och det behövs inte särskilt mycket glykol för att djuret ska bli dåligt.

Glykol har en söt smak som hundar gärna glatt slickar i sig. Glykol är även giftigt för katter men de tycks, till skillnad från hundar, inte tycka om smaken och blir därför sällan förgiftade.

Symptomen varierar och kan uppkomma från 30 minuter upp till 12 timmar efter förgiftningstillfället. Hunden drabbas av njurskador och kan ha symptom som ökad törst, ökad urinering, vinglighet och kräkningar. Därefter kan hunden tyckas vara på bättringsvägen men efter ungefär 24 timmar upphör njurarna att fungera och hunden blir sämre igen. En del djur visar dock inga symtom alls det första dygnet medan andra dör inom några timmar.

För att undvika att ens husdjur ska få i sig glykol ska man vara varsam med att låta dem vistats i miljöer där kylvätska eller liknande produkter kan förekomma, exempelvis i närheten av garage eller bensinstationer.

Om du misstänker att din hund eller katt fått i sig glykol behöver du uppsöka veterinär så fort som möjligt då den behöver akut behandling med dropp. Undvik att själv framkalla kräkning då det kan förvärra läget.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.