Följ Sveland Djurförsäkringar

Grilla säkert med hunden

Blogginlägg   •   Aug 01, 2017 16:48 CEST

Frestelser som majskolvar eller överblivna benrester kan ibland fastna i magen eller tarmarna.

Sommaren lockar till grillning i trädgårdar och parker. Men våra vanligaste grilltillbehör kan ge hundar svåra skador. Som hundägare är det därför viktigt att ha noggrann uppsikt över sina djur för att undvika problem.

Under ljumma kvällar går grillarna varma i såväl trädgårdar som parker. Det innebär ofta majskolvar, benrester och grillspett, som alla kan vara farliga för hunden.

- Frestelser som majskolvar eller överblivna benrester kan ibland fastna i magen eller tarmarna. Då kan en operation vara nödvändig för att rädda hunden. Speciellt majskolvar är förrädiska då de kan orsaka totalstopp i tarmen vilket kan vara livshotande, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Om man som hundägare misstänker att hunden ätit något olämpligt bör man ha hunden under noga uppsikt. Ett förändrat allmäntillstånd och att hunden inte kan behålla mat eller vatten utan att kräkas kan vara symptom på att hunden fått i sig något olämpligt. Då bör veterinär kontaktas omgående.

- När vi grillar och äter ute har vi ofta sämre uppsikt över vår mat och kanske till och med äter på en filt. Då är det lätt för hunden att komma åt maten och få i sig våra rester. Därför gäller det att vara extra uppmärksam, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Om olyckan är framme och det blir nödvändigt att operera hunden så ersätts det vanligtvis av en hundförsäkring men ingreppet kan vara riskabelt beroende på hur svårt skadade hundens tarmar är.

Tänk på detta:

  • Bjud inte hunden på benrester, fet mat eller annat olämpligt
  • Koppla hunden på säkert avstånd från grillen
  • Släng dina grillrester där hundar inte kommer åt dem

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.