Följ Sveland Djurförsäkringar

Insekter, paddor och giftiga svampar under skogspromenaden

Blogginlägg   •   Sep 19, 2017 15:53 CEST

Se till att din vovve får en säker promenad i skogen.

Visst finns det inget härligare än att ta med sin fyrbenta familjemedlem för en härlig skogspromenad? Men bland prasslande löv och vidsträckta motionsstråk lurar flera faror för hunden. Sveland Djurförsäkringar tipsar om hur du undviker besvärande insekter, farliga djur och giftiga svampar.

Många väljer att skaffa hund under sommaren och med höstens ankomst ger sig allt fler nyblivna hundägare ut i skogen, som är en spännande plats för valpen att utforska. Tänk dock på att för långa promenader kan vara skadliga för den växande hunden.

Unghundar har en tendens att äta olämpliga saker och en av farorna som lurar i skogen är ekollon. Dessa innehåller det giftiga ämnet tannin som är ett frätande ämne som är skadligt för hunden. En vanlig reaktion är att mag- och tarmkanalens väggar blir inflammerade eller att det blir skador på lever eller njurar. Några symptom som uppstår i samband med tanninförgiftning är trötthet, aptitbrist och förstoppning. Eftersom det inte finns någon behandling är det extra viktigt att vara vaksam under skogspromenaden, för att undvika att hunden får tag på ekollon.

Giftiga svampar

Så här års är skogen även full av svampar. Tyvärr är många sorter giftiga för både ägare och hund. Håll hunden inom uppsikt och träna den på att inte äta olämpliga saker under promenaden. Om en hund fått i sig giftig svamp kan symtom vara trötthet, kräkningar och diarré. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att snabbt uppsöka veterinär som kan behandla hunden med kräkframkallande medel och understödjande dropp vid behov.

Vilda djur och insekter

Även vilda djur kan ställa till det för hunden. Paddor har ett slags slem på ryggen som kan orsaka illamående och ökad salivutsöndring. Det finns ingen behandling som hjälper mot denna förgiftning men tillståndet går dock över av sig självt. Vildsvin är ett annat djur som är desto farligare för hunden, speciellt vid jakt. Sårskador är en vanlig skada som är förknippad med vildsvinsjakt. Har man riktig otur kan de vassa betarna riva upp hundens buk, vilket ger allvarliga skador. Befinner man sig i vildsvinstäta områden och inte har god inkallning på sin hund är det därför säkrast att hålla den kopplad, då vildsvin kan uppleva hundar som ett hot.

- Som hundägare är det viktigt att vara uppmärksam under skogspromenaden. Vildsvin attackerar hundar om de känner sig trängda och kan orsaka omfattade sårskador med sina sylvassa tänder. Om hunden blir jagad av ett vildsvin kan det sluta riktigt illa, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Fästingar

Fästingar förekommer i skogen även under hösten, särskilt i södra Sverige. Vid milt klimat kan de till och med överleva vintertid, så sluta inte att använda förebyggande fästingmedel på hösten. Fästingar kan orsaka borrelia, anaplasma eller i värsta fall TBE, fästingburen hjärninflammation. Muskelvärk, feber och klåda är några vanliga symptom på dessa sjukdomar. Fästingar bör alltid tas bort med en pincett så snart de upptäcks. Tänk på att få grepp om fästingens huvud. Undvik också att vrida eller klämma, dra istället pincetten rakt utåt.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.