Följ Sveland Djurförsäkringar

Kaniner drabbas av dödligt virus

Blogginlägg   •   Sep 15, 2016 15:00 CEST

De senaste månaderna har SVA fått in flera anmälningar av en ny variant av kaningulsot. Kaningulsot är mycket smittsam och orsakas av ett virus som drabbar framför allt tama och vilda kaniner.

Den nya varianten av viruset RHDV2 är en muterad form av gulsot och kan till skillnad från den gamla, även smitta unga kaniner och vissa hararter. Några av symtomen är blodigt skum från nosen, andningssvårigheter och hjärnskador. Sjukdomen har ett snabbt förlopp och kaninerna dör av allvarliga leverskador, ofta inom något dygn.

Viruset upptäcktes i Sverige 2010 och har nått främst de södra delarna som Skåne, Småland, Blekinge och Halland. Bekräftade fall av döda kaniner har även hittats i Kalmar, Öland, Göteborg, Stockholm och södra Uppland.

Smittan sprids via direktkontakt men även indirekt via skor, händer, insekter och foder. Viruset överlever i tre månader och det är därför mycket svårt att skydda sina kaniner. Dock smittar inte viruset andra djur eller människor.

Vaccin som finns registrerat i Sverige ger gott skydd mot den klassiska kaningulsoten samt mot kaninpest, men än så länge finns det inget vaccin i Sverige mot RHDV2. Om du är uppfödare och utställare bör du vara uppmärksam på sjukdomen. Om en kanin i besättningen dör så kan det vara första kaninen i en våg av dödlighet som kommer att drabba fler i gruppen.

Kontakta SVA

Viltsektionen på SVA tar emot information om vilda kaniner genom att ringa 018-67 40 00 eller mejla: vilt@sva.se

Mer information hittar du här

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.