Följ Sveland Djurförsäkringar

Kaninhoppning

Blogginlägg   •   Jun 20, 2016 17:09 CEST

Kaninhoppning är en sport som växer och blir allt mer populär, speciellt runt om i Norden. De finns idag de som ägnar all sin fritid åt kaninhoppning och reser kors och tvärs, så gott som året om, för att tävla. Här är några tips till dig som är intresserad av att börja med kaninhoppning, antingen hemma i trädgården eller via klubb.

Kaninhoppning går ut på att kaninen ska ta sig igenom en bana på så få fel som möjligt. Det finns fyra officiella grenar som är rakbana, krokig bana, höjdhopp och längdhopp. Världsrekordet i längdhopp är hela 300 cm och i höjdhopp 99,5 cm.

Börja med kaninhoppning

För dig som är intresserad att börja med kaninhoppning men inte riktigt bestämt dig än, finns det nybörjarkurser där man kan få låna en kanin om man inte har en egen. Ta reda på vilken klubb som ligger nära dig. Om du redan har en egen kanin är ett bra tips att börja testa hemma först.

SKHRF

Klubbar som är anslutna till Sveriges Kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) erbjuder aktiviteter och tävlingar i princip året om. Du kan också besöka tävlingar och på plats ställa frågor till dem som sysslar med sporten. Sveland Djurförsäkringar är huvudsponsor till SKHRF som varje år arrangerar Sveland Cup, en tävling för elitregistrerade kaniner på rak- och krokig bana.

Så lär du kaninen hoppa

Innan du börjar hoppa med din kanin behöver du vänja den vid att bära sele och koppel. Det är viktigt att du håller dig lugn och positiv och inte stressar upp kaninen. Små korta pass gör att din kanin inte hinner tröttna. När kaninen succesivt börjar acceptera selen och kopplet, kan du försiktigt börja med små och enkla hinder. Ha tålamod och ställ inte för stora krav i början.

Tävla med kaninen

Det finns inget krav på rastillhörighet eller specifik härstamning, alla kaniner är välkomna att delta i sporten. För att få tävla behöver man vara sju år gammal. Åldersgräns för kaninen är fyra månader. Det finns fem olika klasser att tävla i, mini, lätt, medelsvår, svår och elit. Man börjar i lättklass och sedan tävlar man sig uppåt. Om man inte känner sig riktigt redo, kan man välja att starta i miniklassen.

Om du är sugen att börja tävla med din kanin är det viktigt att kaninen tycker det är roligt. För att kaninen ska lyckas i kaninhoppning behöver den även ha ett bra psyke, vara tuff och våga gå framåt. Vill man satsa på att tävla finns det uppfödare som inriktar sig på hoppkaniner, de är ofta lite slankare och mer högresta.

Bygg ditt egna kaninhinder

Kaninhinder man köper är oftast väldigt dyra och därför kan ett bra alternativ vara att bygga hinder själv. Det finns många olika slags hinder man kan bygga. Det är bara fantasin och säkerheten som sätter gränser för hur just ditt hinder ska se ut. Ett tips är att börja med ett enkelt hinder som består av två rättuppstående sidostycken med lätta plastbommar.

Du tjänar både tid och arbete på att planera hindren innan du börjar bygga dem. Eftersom kaninen hela tiden utvecklas är det bra att bygga hinder där både höjd och längd går att reglera.

Tänk på

  • Hindren ska vara lätta och gå att riva från båda hållen, använd tex bommar av elrör
  • Se upp för spikar, skruvar och andra vassa delar som sticker ut från hindret och kan skada kaninen
  • Gör stadiga bottenplattor och sidostolpar så att hindret inte kan blåsa över kaninen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.