Följ Sveland Djurförsäkringar

Så blir du en bättre djurfotograf

Blogginlägg   •   Jul 22, 2016 14:21 CEST

"Försök hitta en lugn bakgrund, till exempel en häck eller en skog på lite avstånd", tipsar vår fotograf Håkan Wänlund.

Under sommaren är det många som är flitiga med kameran. Vi slipper kalla fingrar när vi ska fånga vår fyrbenta älskling på bild och vackra färger och nya platser ökar inspirationen. Vi har också mer tid över till att fotografera. Det är med andra ord en härlig tid för djurfotografering.

Men hur tar man egentligen bra bilder på sina husdjur? Sveland Djurförsäkringars fotograf Håkan Wänlund delar med sig av sin erfarenhet och ger dig sina bästa tips på hur du blir en bättre djurfotograf.

Hej Håkan! Har du några egna djur?

- Ja, jag har två jack russel tikar på fem och sex år som ofta får stå framför kameran.

Hur går det att fotografera dem?

- Det går väldigt bra. Dels har jag ju lärt dem från tidig ålder, dels är rasen väldigt tacksam då hundarna ofta är alerta och nyfikna.

Vilket djur är roligast att fotografera tycker du?

- Alla djur har sin charm och sina utmaningar när det kommer till fotografering. Men om jag måste välja är det hundar. De är roliga att fotografera eftersom de ofta har någon form av grundträning som lämnar rum för att jag ska kunna skapa roliga situationer.

Vad är skillnaden mellan att fotografera människor och djur?

- Skillnaden är faktiskt inte så stor som man kan tro. Den stora skillnaden är främst att vi inte kan berätta för djur hur de ska agera.

Hur får man då djuret att vara stilla eller posera som man vill? 

- Det får man inte alltid utan man får snarare anpassa sig till djurets rörelsemönster om det inte handlar om dresserade djur som kan stanna på kommando. Man kan också försöka locka med godis eller påkalla uppmärksamhet med ljud eller rörelser för att till exempel få dem att titta dit man vill.

Ska man tänka på något särskilt om man ska fotografera flera djur tillsammans?

- Det är bra att först kontrollera så att djuren fungerarar bra tillsammans. Precis som med människor vill vi gärna tränga ihop djuren tätt inpå varandra, men det är inte alltid de tycker om det. Att fota flera djur samtidigt är en stor utmaning!

När är det som bäst att fotografera djur tycker du?

- Ur ett fototekniskt perspektiv är morgon och kväll nära solens upp- och nedgång den bästa tiden på dagen för bra bilder. Då är det naturliga ljuset mjukare och solen lämnar inte lika starka skuggor som den kan göra mitt på dagen. Dessutom är det också viktigt att djuret inte är stressat, utan lagom rastat och utvilat.

Vilka är de vanligaste nybörjarfelen enligt dig?

- Det är vanligt att man fotar när det är för starkt ljus och att man glömmer bort bakgrunden. Många tror att det är bra att fota när solen skiner starkt från en hög himmel. Vi upplever det som bra ljus, men starkt ljus ger ofta svåra skuggor i ansiktet och kroppen. Det gäller inte bara djur utan i lika hög grad människoporträtt.

Vad är det man ska man tänka på när det gäller bakgrunden?

- Det finns några frågor som är bra att ställa till sig själv. Vad är bakom djuret? Är det kanske ett fult staket, eller någon annan rörig miljö? Ett bra tips är att försöka hitta en lugn bakgrund, till exempel en häck eller en skog på lite avstånd. Bakgrunden är många gånger minst lika viktig att få bra som själva motivet i sig.

Vad ska man tänka på när det gäller blixt?

- Jag fotar helst inte med blixt eftersom jag tycker att det är bättre att försöka hitta fint naturligt ljus. Det går att ställa in höga ISO-värden (ljuskänslighet vid exponering) på dagens kameror, så med en systemkamera ska du sällan behöva använda blixt. Men ibland räcker helt enkelt inte ljuset till och då är blixt ett alternativ. Det är bra att först testa hur djuret reagerar på blixten. Vissa bryr sig inte medan andra blir påtagligt besvärade och då bör man undvika att ta bilder med blixt.

Vad är viktigast att tänka på när man ska fotografera djur?

- Ha tid! Du kan inte stressa fram en bra bild på ett djur. Om du tvingar fram något kommer djuret bara se spänt och konstigt ut. Du får vara inställd på att vänta in bra fototillfällen.

Till sist, vilket är ditt roligaste fotominne?

- Ett minnesvärt fototillfälle var när jag och min kollega Sofia skulle fota vinthundar, Salukis närmare bestämt. Jag var rätt dålig i något influensaliknande, men ville inte ställa in eftersom vi hade planerat det länge och hade flera andra fotograferingar med många inblandade. Det var en mörk höstdag och det kom snöblandat regn från himlen. Det var en utmaning värd namnet att försöka få bra bilder på hundar som springer i 50-60 km/h i det vädret. Så här i efterhand kan jag i alla fall skratta åt det!


Håkans 10 bästa fototips

Tänk på bakgrunden

Försök hitta en lugn bakgrund, till exempel en häck eller en skog på lite avstånd.

Förfokusera

Om djuret springer kan det vara svårt att hitta fokus. Använd då något som kallas förfokusering. Det innebär till exempel att om man ska fotografera en häst som ska hoppa över ett hinder siktar och fokuserar man på hindret medan man väntar på att hästen ska hoppa och när den gör det trycker man av.

Gå nära

Var inte rädd för att gå nära. Det gäller all fotografering! Vi är generellt rädda för att gå för nära, men bilder blir ofta bättre när vi kommer nära.

Tänk på ljuset

Ta in djuret i skuggan om det är soligt ute. Det kan kännas fel, men då slipper du ”hårda” bilder med konstiga skuggor. Är det mörkt inne kan man leta naturligt ljus runt fönsterna.

Lär dig hur ett glatt, nyfiket och avslappnat djur ser ut

Att se en hund med bakåtslickade öron är inte särskilt snyggt. Det är det alerta djuret du vill fota, om du inte vill illustrera något speciellt. Titta på bilder som andra tagit och fråga folk som vet.

Ha tid och tålamod

Du kan inte stressa fram en bra bild på ett djur.

Framhäv personligheten

Du kan till exempel försöka fånga blicken eller använda platser och saker som djuret tycker om.

Ha kameran nära

Då är du förberedd när ett bra fototillfälle dyker upp.

Gå ner till djurets nivå

Undvik fågelperspektiv.

Undvik suddiga rörelser

Om du har möjlighet kan du använda kortare slutartider kombinerat med högre ISO-tal för att undvika suddiga bilder när djuret rör sig.

Var med i vår fototävling!

Missa inte att vara med i vår fototävling! Fota dina husdjur och lägg upp på vår Facebook eller Instragram (@svelanddjurforsakringar, #svelandfoto). Där hittar du också mer information om tävlingen. Lycka till!  

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.