Följ Sveland Djurförsäkringar

Så tyder du kattens öron!

Blogginlägg   •   Sep 12, 2016 11:42 CEST

Spetsiga öron som pekar framåt innebär att katten är uppmärksam och fokuserad.

Många kattägare kan redan läsa sin katts kroppsspråk bra, inte minst genom svansens rörelser. Men har du koll på hur öronen kan hjälpa dig att tyda kattens sinnesstämning? Katter har trettio små muskler i ytterörat, till skillnad från människor som bara har sex. Det gör öronen väldigt uttrycksfulla och de kan röra sig i hela 180 grader.

  • Kattöron som avslappnat pekar framåt och aningen utåt i kombination med att katten spinner betyder att din katt är lugn och tillfreds. Ofta är då även svansen upprätt och har en något böjd svanstipp. Ligger katten dessutom på rygg känner den sig väldigt trygg.
  • Spetsiga öron som pekar framåt innebär att din katt är uppmärksam på något. Ofta kan man även se att morrhåren är riktade framåt och att blicken är väldigt fokuserad.
  • När kattens öron dras åt sidorna samtidigt som ögon och pupiller är smala tyder det på att katten är orolig och ängslig. Den kan även försöka krypa ihop och göra sig så osynlig som möjligt.
  • En orolig katt kan snabbt hamna i försvarsställning. Öronen stryks då mer bakåt och ryggen kröks. Svansen kan även vara böjd och piska fram och tillbaka eller vara uppburrad samtidigt som katten väser, morrar eller gör ett spottande läte.
  • Spetsade öron som är helt bakåtriktade kan innebära att katten är beredd på att gå till angrepp, antingen på lek eller på allvar. Svansen är då lågt liggande med piskande svanstopp.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.