Följ Sveland Djurförsäkringar

Så undviker du tandsjukdomar hos katten

Blogginlägg   •   Jul 07, 2016 16:15 CEST

Har du för vana att undersöka din katts mun? Många tamkatter över fem år har någon form av munhälsoproblem och är drabbade av den smärtsamma tandsjukdomen FORL.

Om du någon gång har haft tandvärk så vet du hur ont det gör. En katt kan gå länge utan att få hjälp och det är därför viktigt att regelbundet se över sin katts tänder. Djurtandvårdsspecialisten Susanne Andersson delar med sig av sina bästa råd för hur du förebygger tandsten och tandlossning hos din katt.

- Det absolut bästa du kan göra för att motverka tandlossning är att borsta tänderna på din katt. Då får du bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras. Katternas tänder behöver precis som våra borstas för att hållas rena. Vänj därför katten redan från ung ålder vid att få tänderna undersökta och borstade.

Plack orsakar tandlossning
Tandlossning börjar med att bakterierna i placket samlas vid tandköttskanten och ger upphov till en inflammation, tandköttet blir rött och blöder lätt. Inflammationen sprids och mineraler som finns i saliven gör att tandsten bildas. Förloppet kan vara väldigt smärtsamt och ett tydligt tecken på inflammation är att katten luktar illa i munnen.

- En frisk mun luktar inte illa och en dålig munhälsa påverkar hela allmäntillståndet. En inflammation i en tand kan påverka bland annat lever, njurar och hjärta negativt. Munhålan speglar kroppens hälsotillstånd.

FORL
FORL är en vanlig och smärtsam sjukdom som gör att tandens emalj skadas, vilket orsakar att pulpan blottas och att tanden så småningom bryts av. Det är inte känt vad som orsakar sjukdomen eller hur man förebygger den, men genom att vara uppmärksam på din katts hälsa kan du förhindra att djuret lider i onödan.

Om du misstänker att din katt drabbats av sjukdomen är det viktigt att kontakta din veterinär. Det är viktigt att munhålan då röntgas för att upptäcka alla tänder som angripits. Den vanligaste åtgärden är att tänderna dras ut. Om man använder anpassat foder är det faktiskt möjligt för katten att klara sig helt utan tänder.

Tänk på att vissa bolag har reservation för FORL. Sveland Djurförsäkringar kan lämna ersättning för den mycket vanliga och smärtsamma sjukdomen FORL som drabbar katter. Detta gäller alla kattförsäkringar förutom Sveland Katt Olycksfall. Läs mer i ditt villkor för detaljerad information.

Förebygg tandproblem
För att undvika andra tandproblem kan det vara bra att ge innekatter kokta köttbitar. På så sätt får tandköttet motion och tänderna rengörs. Borsta gärna tänderna någon gång i veckan med en mjuk babytandborste eller speciell fingertuta. Använd dock aldrig människotandkräm, det finns specialtandkräm att köpa på apoteket och i djuraffärer.

Generellt sett har katter som fångar levande byten bättre tänder samtidigt som utekatter löper ökad risk att drabbas av frakturer.

Tecken på att din katt kan ha munhälsoproblem:
- Dålig andedräkt
- Sämre aptit och stökar ner vid matskålen
- Skadade tänder
- Lokalt riklig tandsten
- Inflammerat tandkött som är rött närmast tänderna
- Plötsliga tuggrörelser

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.