Följ Sveland Djurförsäkringar

Allt fler väljer att jobba med djur

Blogginlägg   •   Jul 04, 2016 16:12 CEST

Djur i människans tjänst blir allt vanligare. En ny rapport från Djurbranschens Yrkesnämnd, DYN, visar att antalet yrkesverksamma företag har ökat med 30 procent de senaste fem åren. Den största ökningen ser vi bland sociala tjänstehundar.

Trenden med tjänstehundar ökar och det blir allt vanligare med begrepp som vårdhundar, terapihundar, assistenthundar, besökshundar och liknande inom omsorgen, vården eller skolan. Flera kommuner i landet har anställda vård- och terapihundteam. Ett flertal kommunala och privata verksamheter som exempelvis skolor, anlitar även särskilda läshundar som hjälper barn med inlärningssvårigheter att läsa.

Det blir även allt vanligare att hundar inom kriminalvård, tull och polis, inte bara tränas i att spåra narkotika utan även sprängämnen, vapen och pengar. Även andra typer av tjänstehundar ökar i samhället såsom väktartjänster med hund, röt- och mögelhundar. Nu finns det även lushundar som bland annat Anticimex använder i sitt arbete till att sanera vägglöss.

Satsningar sker även när det gäller assistanshundar där Svenska Brukshundklubben fått i uppdrag av staten att arbeta fram en enhetlig och kvalitetssäkrad utbildning och certifiering samt ett enhetligt täcke för alla certifierade hundar.

Manimalis ordförande Ulrika Björnehammar kring den ökande trenden:

- Det finns såklart många orsaker till att djuren blir alltmer accepterade som en naturlig del av vårt samhälle, men jag vågar påstå att Manimalis arbete har börjat bära frukt. Vi har jobbat idogt och mycket målmedvetet sedan 1990 med att informera om djurens positiva inverkan på människor och trenden går åt rätt håll, som vi ser det, säger Ulrika Björnehammar, ordförande i Manimalis.

Djurbranschen växer kraftigt

Med det ökande antalet tjänster med framför allt hundar, ökar också antalet bransch och intresseorganisationer. Idag arbetar drygt 20 000 människor med djur i omkring 7 000 företag och trots att djurägarna inte tycks bli fler ökar antalet tjänsteföretag inom djursjukvård och omvårdnad såsom trimning, rehabilitering och inkvartering. Det är en ökning från de senaste fem åren med cirka 30 procent. En anledning är att djurägare i allt högre utsträckning väljer att ha större omsorg om sina djur, oavsett om de är arbetande djur eller ”bara” sällskapsdjur.

Så förutom att göra oss människor till pigga, friska och sunda människor så genererar djurbranschen intäkter och arbetstillfällen. Dessutom får djur i människans tjänst allt större betydelse i det svenska samhället.

Om Manimalis

Sveland Djurförsäkringar har ett samarbete med Manimalis. Manimalis är en fristående ideell organisation med syfte att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter på den enskilda människan och samhället i stort. Sedan 1990 har organisationen haft i uppdrag att samla in, sammanställa och sprida information om sällskapsdjurens positiva effekter. Manimalis arbete går i linje med Sveland Djurförsäkringars vision att skapa mervärden för människor och djur.

Vill du skänka ett bidrag till Manimalis? Skänk en gåva på valfritt belopp genom Manimalis plusgiro: 76 00 50-1 eller swisch: 123 228 7761

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.