Följ Sveland Djurförsäkringar

Salmonella kan drabba din utekatt

Blogginlägg   •   Mar 20, 2017 17:15 CET

Har du en utekatt? Många utekatter är duktiga jägare och tycker det är roligt att jaga småfåglar. Men om katten kommer i kontakt med bakterier från en fågel som bär på salmonella, kan även de insjukna.

Under vårvintern när småfåglarna gärna samlas runt fågelborden ser man ofta flera fall av salmonella. Efter vintern är ofta småfåglarna försvagade och när stora mängder småfåglar samlas på samma ställe som till exempel kring fågelborden, är risken för utbrott stor. När de infekterade fåglarna får nedsatt motståndskraft blir de i sin tur lätta byten för katterna, som i sin tur blir sjuka.

Hur smittas katten?

Varje år smittas ett mindre antal katter. Den vanligaste orsaken till att katterna smittas tros vara att de äter de smittade fåglarna eller får i sig mat som är salmonellasmittat. Katter som har ett nedsatt immunförsvar löper större risk att drabbas av salmonella. Även mängden salmonellabakterier som katten får i sig, kan spela en avgörande roll.

Vilka symtom får katten?

Symtom på salmonella är diarréer, kräkningar, aptitlöshet och feber. Om katten uppvisar symtom är det viktigt att du kontaktar en veterinär. Smittan kan även överföras från djur till människor, se därför till att tvätta händerna noggrant när du varit i kontakt med småfåglar och fågelbord.

Hur behandlar man katten?

De flesta katter tillfrisknar utan behandling, men i svårare fall kan katten behöva läggas in för att få behandling med dropp.

Vill du veta mer om våra försäkringar? Gå in på www.sveland.se

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.