Följ Sveland Djurförsäkringar

Samarbete för att hjälpa hemlösa katter

Blogginlägg   •   Jan 02, 2017 16:00 CET

Sveland Djurförsäkringar samarbetar med Solgläntans kattpensionat. Solgläntan ger hem och omplacering åt katter som blir övergivna eller föds oönskade till världen. Uppemot 300 katter får nya kärleksfulla hem varje år.

Mitt ute i skogen ligger Solgläntans Kattpensionat. Hit kommer uppemot 300 hemlösa katter varje år och får en plats i solen i väntan på en ny ägare. Solgläntan har även ett pensionat där de tar emot katter på inackordering. Hit kan katten komma om ägaren ska resa bort eller av andra orsaker behöver hjälp med kattvakt.

Solgläntans kattpensionat ligger närmare bestämt i Vallentuna, 3 mil norr om Stockholm. Lena Engen Bäckström, ägare av Solgläntans kattpensionat, startade sin omplaceringsverksamhet redan 1992.

- Det började med att djurambulansen lämnade in katter som övergetts eller farit så illa att de tvångsomhändertagits av polisen. Katterna blev då avlivningshotade om man inte kunde hitta ett nytt hem till katterna. När jag fick reda på katternas öde, valde jag att ta hand om djuren. Sedan dess har både åren och antalet katter ökat, förklarar Lena.

Till en början hade Solgläntan cirka 15-30 hemlösa katter per år men sedan dess har siffran bara ökat. Lena jobbar på katthemmet tillsammans med en veterinär och andra eldsjälar på Solgläntan.

Många hemlösa katter

Solgläntan vision är att alla katter ska ha ett värde och strävar efter att höja kattens status i samhället. Idag finns det uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige. Det är inte bara sommarkatterna som förlorar sina hem, utan problemet kvarstår hela året.

- Det beror på att det är billigt att köpa en katt och det är även lätt att ta emot en katt lättvindigt utan att tänka sig för. Många tycker att katter är lättskötta djur. Men det man glömmer bort är att katter behöver tas omhand som vilket annat sällskapsdjur som helst och att de ibland blir sjuka och behöver veterinärvård, fortsätter Lena att berätta.

Innan man bestämmer sig

På många orter i landet finns katthem och föreningar som tar hand om upphittade katter från privatpersoner, polisen eller sociala myndigheter. Om man vill adoptera en hemlös katt är det viktigt att man tänker efter ordentligt om man har tid, råd och möjlighet att skaffa en katt. Innan man beslutar sig är det bra att träffa katten man är intresserad av. Det kan även vara bra att ta med katten hem på prov. Ibland kan problem uppstå om du till exempel redan har en katt eller hund och de inte går ihop.

Tips om du vill adoptera en hemlös katt:

  • Tänk på att en katt lever i 10-15 år och att man behöver ansvara för katten under hela djurets liv.
  • Se till att katten är avmaskad, ID-märkt och vaccinerad mot kattpest samt kattsnuva.
  • Tänk på att kattungar ska vara minst 12 veckor gamla innan de kan lämna sin mamma.
  • Teckna en försäkring till katten, man vet aldrig när olyckan är framme.

Källa: Statistik från www.djurskyddet.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.