Följ Sveland Djurförsäkringar

Studie om fransk hjärtmask hos jakthundar

Blogginlägg   •   Okt 26, 2016 11:24 CEST

Fransk hjärtmask är en parasit som sprids genom sniglar. Parasiten är ett stort problem på många ställen i världen, bland annat i Köpenhamn. Hundar och rävar smittas när de kommer i kontakt med infekterade sniglar. Om man inte behandlar infektionen i tid kan det i värsta fall leda till att hunden avlider.

Veterinären Fanny Mauritzson arbetar till vardags på veterinärkliniken Din Veterinär i Helsingborg. Hon är en stor djurvän och vid sidan av sitt arbete engagerar hon sig för hundar som ägs av hemlösa. Som en del i hennes specialistutbildning inom hundens och kattens sjukdomar valde hon att specialisera sig på inälvsparasiter med fokus på fransk hjärtmask hos jakthundar. Under 2014 delade Svelands Stiftelse ut ett stipendium till forskningsprojektet på 30 000 kronor. Vi träffar Fanny för att ta reda på mer om hur det gick.

Stort problem i Köpenhamn

Fanny fick upp ögonen för forskningsprojektet när hon studerade i Köpenhamn där hjärtmasken är ett stort problem. Eftersom Skåne var ett outforskat område som ligger så pass nära i förhållande till Köpenhamn, ville hon ta reda på om det fanns någon förekomst av parasiten hos jakthundar i Skåne.

- Fransk hjärtmask finns i hela världen men speciellt i milda och regniga klimat. Den är bland annat utbredd i Danmark och studier visar att över 90 procent av rävarna bär på parasiten. I vissa områden är upp till närmare 10 procent av jakthundarna smittade av parasiten. Inälvsparasiter och hjärtmask finns även utspritt i andra delar av världen såsom Tyskland, Frankrike och England. Det fuktiga klimatet i de här länderna är optimalt för sniglar som smittan sprids genom. I Sverige har man hittat fransk hjärtmask hos omkring 16 hundar och ett flertal rävar runt om i landet.

En mellanvärd

Fransk hjärtmask är en parasit som har hundar och rävar som huvudvärd. Masken är dock i behov av en mellanvärd för att kunna utvecklas, som i det här fallet utgörs av alla sorters vatten- och landlevande sniglar. Det vanligaste är att hundar smittas när de äter en infekterad snigel. Det kan även räcka att hunden slickar på snigeln för att smittas. Rödräven anses också utgöra en viktig del i spridningen av denna parasit då sniglar är en del av rödrävens naturliga föda.

Parasiten är en lång rundmask som lever i den smittade hundens hjärta och lungor. Maskarna kan även vandra fel till andra organ som kan orsaka blödningar eller skada i hjärnan. Hunden får ofta symptom på hjärt- och luftvägssjukdom som kan yttra sig såsom hosta, motionsintolerans och blödningar. Hundar som får diagnosen tidigt har god chans att bli fullt friska. De hundar som däremot varit smittade under en längre tid utan behandling kan bland annat drabbas av hjärtsvikt och har betydligt sämre prognos för överlevnad.

Anledningen till varför Fanny valde att undersöka jakthundar beror på att de är i riskgruppen för att drabbas av fransk hjärtmask och andra inälvsparasiter. Det beror på att jakthundar rör sig i skog och mark där det finns mycket räv och snigeldjur. Jakthundar rör sig även mer löst, kan få tag i bytesdjur och hinner äta mer innan deras ägare upptäcker dem.

Bidrag från Svelands Stiftelse

Fanny gjorde en större undersökning och hade som mål att samla in prover från 100 stycken skånska jakthundar. Under 2014 undersökte hon totalt 88 jakthundar i olika åldrar. För varje deltagande hund samlades tre avföringsprover in som sedan analyserades med olika metoder för att leta efter hjärt- och lungmask samt inälvsparasiter.

- Tack varje pengar från Svelands Stiftelse kunde jag skicka in alla proverna för analys. Trots att tidigare studier visar att väldigt många jakthundar i Danmark har smittan, så hittade man ingen hjärt- eller lungmask bland hundarna i min studie. Jag är verkligen glad att smittan inte var så utbredd i Skåne som jag först trodde.

I framtiden hoppas Fanny att få göra en uppföljning på sin studie. Eftersom tidigare forskning visar att unga hundar smittas av parasiten i större utsträckning än äldre hundar, hade hon tyckt det var intressant att undersöka hundar under två års ålder. Det beror på att unga hundar inte har ett fullt utvecklat immunförsvar och har större tendens att äta olämpliga saker, som exempelvis sniglar. Alternativt hade hon tyckt det var spännande att undersöka de hundar som redan har symtom på fransk hjärtmask. Uppföljningen får däremot vänta ett tag tills det finns tid och möjlighet att återuppta studien. Under tiden ska Fanny fortsätta ta hand om djuren på kliniken och de hemlösas hundar.

Så skyddar du din hund mot parasiterna!

Om du ska ta med hunden utomlands där risken för fransk hjärtmask är stor, finns det vissa förebyggande åtgärder att ta till för att skydda djuret. Tänk till att börja med en gång extra om hunden verkligen måste följa med till riskområden så som Danmark. Detta gäller även inne i Köpenhamn och framför allt i stora parker.

Håll annars hunden kopplad och under noga uppsikt för att undvika att den har kontakt med sniglar i riskområden.

Vid kontinuerliga resor bör du prata med din veterinär om lämplig avmaskning. Avmaska inte på rutin då det gör parasiterna resistenta, skicka istället in avföringsprov för analys vid misstanke om parasiter.

Svelands stiftelse stödjer forskning om djurhälsa

Svelands Stiftelse för djurens hälsa och livskvalité främjar vetenskaplig forskning och utveckling som har betydelse för djurs hälsa ur ett etiskt och medicinskt perspektiv. Varje år överförs en andel av årets vinst från Sveland Djurförsäkringar till stiftelsen. Under 2015 delades totalt 376 500 kr ut till olika forskningsprojekt som forskade om bland annat bornavirus hos papegojfåglar, hjärtsjukdom hos katt, ledinflammation hos häst samt hudinflammation hos hund.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.