Följ Sveland Djurförsäkringar

Ta hand om den äldre hunden

Blogginlägg   •   Jan 26, 2017 14:34 CET

Det är viktigt att ta väl hand om sin hund när den blir gammal. Många hundägare tror att man gör hunden en tjänst genom att låta den vara i fred och sova mycket. Men även om hunden helst ligger kvar extra länge i korgen, är det viktigt att visa hunden särskild uppmärksamhet och omsorg på äldre dagar.

Minskad rörlighet
Minskad rörlighet i form av stela leder är ett vanligt ålderstecken på äldre hundar. Passa på att ge din hund en mjukare och tjockare bädd att ligga på och ge din hund massage emellanåt. Det finns även kosttillskott som kan hjälpa hunden att behålla mer rörlighet.

Mindre motion
Även om din gamla hund inte är lika entusiastisk för att gå ut på promenad, är det ändå viktigt att hunden får komma ut och röra på sig flera gånger per dag. Att hålla hunden i bra hull och välmusklad ökar även chanserna för att hunden inte ska få ont i till exempel sina leder. Om den gamla hunden blivit överviktig och/eller börjar bli stel kan simning eller så kallad "vattentrask" vara skonsamma motionsformer.

Dåliga tänder
Äldre hundars tänder är ofta i dåligt skick och medför att de lättare drabbas av olika tandproblem. Det är viktigt att ta hand om hundens tänder under hela livet. Om man ser till att hunden har en bra munhälsa redan i tidig ålder, är chansen större att hunden slipper besvär på äldre dagar. Borsta gärna din hunds tänder.

Sämre syn
Ett annat vanligt ålderstecken på äldre hundar är försämrad syn. Om hunden får gråskimrande ögon, kan det vara ett tecken på att hunden drabbats av grå starr. Till en början kan det vara svårt att upptäcka att hundens syn försämrats, det beror på att hundar är skickliga på att känna igen sig i sin hemmamiljö. Om man däremot ändrar struktur eller möblerar om i hemmet kan det bli svårare för hunden att lokalisera sig utan att råka gå in i något. Märker du att din hunds syn försämrats kan du hjälpa den genom att ha den i koppel och nära dig när ni befinner er i nya miljöer som hunden kanske har svårt att lokalisera sig i. Möblerar ni om hemma kan det vara bra att under de första dagarna följa med hunden runt i huset/lägenheten så att den lär sig hur den "nya" miljön ser ut.

Sämre hörsel
Precis som för människor så försämras även hörseln under ålderns höst. När hunden slutar lyssna till kommandon är det viktigt att man som hundägare börjar använda sig av ett tydligare kroppsspråk. Om hörseln försämras så pass mycket att hunden har svårt att höra när du tilltalar den, kan det vara bra att inte låta hunden springa lös för att undvika att hunden utsätts för onödiga faror i trafiken.

Samma veterinärvård livet ut

Har du en äldre hund? I januari 2016 tog vi bort ålderssänkningen på högsta ersättning gällande veterinärvårdsdelen i våra hundförsäkringar. Det innebär att äldre hundar nu har ännu bättre möjlighet till god veterinärvård på ålderns höst.

Läs mer om våra hundförsäkringar här: Sveland hundförsäkringar

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.