Följ Sveland Djurförsäkringar

Utfodra tamråttan och sällskapsmusen rätt!

Blogginlägg   •   Sep 26, 2016 10:45 CEST

Var noga med utfodringen då för fet mat lätt kan leda till övervikt.

Möss och råttor är inte alls så tåliga som man först kan tro. Till skillnad från vilda möss och råttor kan tamråttor och sällskapsmöss bli väldigt sjuka om de inte får rätt skötsel och omvårdnad. Felaktig kost kan orsaka en mängd följdsjukdomar som håravfall, njursvikt och problem med levern.

Råttor och möss är allätare vilket innebär att de behöver både animalisk föda och grönsaker. Tamråttan behöver ha fri tillgång till foder eftersom de äter mycket i förhållande till sin storlek.

Pellets
Som huvudfoder är pellets ett bra alternativ att utfodra möss och råttor med. Det har ett lågt fettinnehåll och innehåller många näringsämnen som djuret behöver. Hela 80 procent av fodret ska innehålla de fyra sädesslagen havre, vete, korn och råg.

Vatten
Gnagarna behöver ha tillgång till nytt och fräscht vatten varje dag. Vattenflaska med pip är oftast lättare att använda istället för en vattenskål. Nackdelen med skål är att vattnet blir smutsigt fort. Tamråttan har ett vitaminbehov som man kan behöva tillfredsställa genom att tillsätta multivitamin i dricksvattnet.

Undvik
Fröer, nötter och annan mat som är rik på fett kan orsaka övervikt med en mängd sjukdomar som följd, som exempelvis leverproblem, håravfall och njursvikt. Se upp för så kallade gnagarblandningar då de ofta är för näringsrika på grund av sitt stora innehåll av feta frön och nötter. Även stora mängder söt, salt och alltför kryddad mat bör undvikas.

Godis
Vill du ge godsaker emellanåt för att variera kosten, kan du utfordra med bröd, magert kött, färsk frukt eller grönsaker. Tänk på att gnagare kan bli förgiftade av blåsyran som finns i stenfrukter som till exempelvis persika och plommon. Nötter är väldigt nyttigt i råttornas foderstat men bör inte ges i torrfodret om man har råttor som lätt lägger på sig. Ge istället nötterna som godis vid sidan av, så har du koll på hur mycket de äter.

Tillskott
Som tillskott kan man emellanåt ge olika rotfrukter, frukt och bär. Dessutom kan det vara bra att ge råttan animaliskt protein i form av proteinkulor eller råttpellets cirka en gång i veckan. Resterande kan utgöras av lite blandad nyttig husmanskost och grönsaker, men se till att skölja dem noga då de kan vara besprutade med gifter.

Gnagmaterial
Eftersom tänder på gnagare växer hela livet, är det viktigt att de slits ordentligt. Se därför till att de har tillgång till gnagarpinnar och annat gnagmaterial som sliter ner tänderna till en lagom längd. Om de inte utsätts för tillräckligt slitage kan djuret få besvär med sina tänder. Råttan och musens tänder ska inte behöva klippas men om de mot förmodan blir för långa, bör man uppsöka veterinär.

Så här kan du göra din egen blandning:
2 dl havre
2 dl vete
2 dl korn
2 dl råg
1/2 dl hirs
1/2 dl bovete
1/2 dl torrfoder för hund
2 msk solrosfrö
1 msk linfrö
1 msk sesamfrö
1 tsk alfalfafrö
1 tsk quinoafrö

Du kan även köpa en färdig AXA-grynblandning i din närmaste matbutik som innehåller endast havre, vete, korn och råg. Då kan du byta ut de fyra översta ingredienserna till 8 dl AXA-grynblandning. När du provat den blandningen ett tag kan du börja blanda lite på eget bevåg, men se till att du har koll på mängden fröer för att undvika problem med övervikt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.