Följ Sveland Djurförsäkringar

Vårdhunden Livia ska dokumenteras på film

Blogginlägg   •   Nov 02, 2017 14:00 CET

Livia är en sju år gammal labradoodle – en korsning mellan labrador och pudel.

Just nu är producenter i gång med att göra en dokumentär om vårdhunden Livia. Filmen följer Livia och hennes matte Ann Edner i deras livsviktiga uppdrag – att stötta svårt sjuka barn och deras familjer. Dokumentären kommer ha premiär nästa år och sponsras bland annat av Sveland Djurförsäkringar.

Livia är Sveriges första diplomerade vård- och terapihund och arbetar på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Hon har kallats Sveriges svar på Lassie, och hennes vänliga väsen sprider lycka och lugn bland sjuka barn och deras föräldrar och syskon.

I filmen kommer vi få träffa några barn som kämpar för livet och där ljusglimtar som att få vara tillsammans med Livia, får dem att glömma sjukdomen för en stund och känna sig friskare. Varje möte är unikt på samma sätt som att varje barn är unikt. Livias förmåga att tyda barnens subtila signaler gör dessa möten så värdefulla och gör att barnen blir lite gladare och lättare till sinnet än innan.

I TV-rutan kommer vi även få träffa ett par barn och deras familjer och följa deras kamp. Vi kommer dessutom att få ta del av nya forskningsresultat i forskningsprojektet som Livia ingår i.

Livia ingår i ett unikt forskningprojekt

Livias matte, barnläkaren Ann, leder forskningsarbetet som undersöker effekten av hundar på sjuka barn ur både ett fysiologiskt och psykologiskt perspektiv. Genom projektet vill man finna vetenskapliga belägg för påståendet.All forskning som gjorts med vuxna patienter visar nämligen att där man använder hund som komplement i olika behandlingsformer har man kortare vårdtider, snabbare tillfrisknande och lägre läkemedelsanvändning.

Ingen av Livias arbetsdagar är den andra lik. Ibland får hon göra akututryckningar på intensivvårdsavdelningen där någon svårt sjuk patient behöver lugnas av hennes värme och närhet. Emellanåt stöttar hon med hjälp av en terapipromenad och bidrar med att skingra sorgen för föräldrar och syskon till ett sjukt barn.

Genom att sponsra programmet vill Sveland Djurförsäkringar hjälpa till att lyfta fram hur oerhört viktiga våra djur är inte bara för sin matte och husse utan även för samhället i stort.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.