Följ Sveland Djurförsäkringar

Vägen mot att bli tävlingshäst har börjat på riktigt

Blogginlägg   •   Mar 07, 2017 11:11 CET

Lafayette går glad och långhårig i sin hage. Nu är vintervilan över för de nyblivna 4-åringarna och den ”riktiga” skolan har börjat.

Nu är vinterlovet slut för Rekastas unghästar. Vägen mot att bli tävlingshäst har börjat på riktigt – men självklart gäller det att skynda långsamt och lära dem rätt från början.

- Det allra viktigaste för en unghäst är att den lär sig att våga gå framåt, bli modig och få ordentlig framåtbjudning. Det är något man har igen resten av hästens liv och karriär, menar Sylve Söderstrand.

Lafayette, Cinnamon och Idool är kvar hos Anna Hassö i Skåne, där det finns gott om utrymme att rida ut och bra förutsättningar för att få fram den rätta bjudningen hos de nyblivna 4-åringarna.

Hästarna rids ute så mycket som möjligt, och de får både gå i grupp och ensamma under ryttare.

- En del hästar behöver förstås draghjälp från början, men det är viktigt att de också lär sig gå själva och inte alltid är beroende av en annan häst, konstaterar Sylve.

Just nu handlar det mest om att de ska fungera att ridas i alla gångarter, vilken form de går i är däremot inte särskilt viktigt. När de väl börjar förstå de framåtdrivande hjälperna och tänker framåt av sig själva, kan man sedan börja sätta ihop dem och få dem att jobba i ”rätt” form.

Hästarna sköter sig bra och har fått skutta över små stockar och diken, traska i stora vattenpölar och galoppera i backar. Att ge dem en varierad träning där de får möjlighet att se och uppleva saker redan från början ger dem bra erfarenhet och gör att de blir modigare – något som är viktigt för bra tävlingshästar.

- Det är så betydelsefullt att utbilda hästarna utomhus. Ridhuset är ett hjälpmedel för att klara vårt klimat, men om underlaget bara tillåter får man klä på sig och rida ut även om det är ruggigt. Det är så nyttigt för hästen, påpekar Sylve.

Unghästarna ska vara kvar hos Anna i Skåne fram till mitten av april, sedan kommer de hem till Rekasta igen. Målet är att de ska vara klara för att gå sin första tävling i maj.

- Men om de sedan är klara för det får vi se. Vi jobbar mot det målet, men ser vi att någon av hästarna behöver mer tid innan de ska tävlingsdebutera, ja då är det bara att vänta, förklarar Sylve.

Här ser vi några filmer på Idool och Cinnamon när de rids igen efter vintervilan:

Cinnamon rids i snö - en av de första ridturerna efter vintervilan:

https://www.youtube.com/watch?v=zFzE6wFJCwQ

Cinnamon rids över stockar och i vatten:

https://www.youtube.com/watch?v=A3Y8TqODq3M

Idool rids över stockar och i vatten:

https://www.youtube.com/watch

Idool hoppar riktiga terränghinder:

https://www.youtube.com/watch?v=LsrMm6kogXE

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.