Följ Sveland Djurförsäkringar

Vanliga frågor – kattuppfödare

Blogginlägg   •   Okt 19, 2016 08:15 CEST

Försäkringar upplevs ibland som krångliga och kan väcka många frågor. Som uppfödare är det extra viktigt att ha ett extra omfattande skydd om det till exempel händer något med sålda kattungar. Här svarar vi kortfattat på vanliga frågor från kattuppfödare.

Mer utförlig information om vad som gäller står i respektive försäkrings särskilda villkor. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på Sveland Djurförsäkringar om du har frågor eller funderingar.

Hur fungerar en dolda fel-försäkring?

När du säljer en kattunge kan du enligt konsumentköplagen bli skyldig att ersätta köparen om det inom tre år skulle visa sig att kattungen har ett dolt fel. Därför kan det vara bra att teckna en dolda fel-försäkring (säljansvarsskydd).

Sveland Djurförsäkringars dolda fel-försäkring kan tecknas för hela kattkullen före försäljning och gäller utan självrisk. Den kan tecknas oavsett om katthonan är försäkrad hos Sveland Djurförsäkringar eller ej och försäkringen gäller oavsett vilket försäkringsbolag kattungen försäkras i.

Försäkringen gäller i tre år från köptillfället av kattungen, och längst till fyra års ålder. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad och utan anmärkning och intyget får inte vara äldre än sju dagar vid leveransen.

Bra att veta: Om du är med i Sveland Djurförsäkringars uppfödarklubb har du möjligheten att få dolda fel-försäkringen för kattkullen kostnadsfritt.

Vad anser vi på Sveland Djurförsäkringar är dolda fel?

Ett dolt fel är en sjukdom eller ett fel som funnits eller börjat utvecklas före leveransen till köparen, men som inte kunnat upptäckas vid veterinärbesiktningen. Exempel på dolda fel kan vara missbildningar av inre organ eller om katten bevisligen smittats med coronaviruset (FIP) hemma hos uppfödaren.

Är det en sjukdom eller ett fel som borde ha upptäckts av veterinären eller en sjukdom som utvecklats senare under tillväxten (exempelvis höftledsdysplasi och HCM) är det ur försäkringssynpunkt inte ett dolt fel. Lynnesfel, allergier och vissa skelettsjukdomar är till exempel inte något som uppfödarens dolda fel-försäkring ersätter, då dessa kan vara ärftliga men utvecklas först senare i kattens liv. Rena olycksfall som inträffar efter leverans är inte heller något som uppfödarens dolda fel-försäkring ersätter.

Vad gäller om du blir ersättningsskyldig för ett fel eller en defekt hos kattungen?

Om ett dolt fel upptäcks inom tre år från leveransdagen, är du som uppfödare skyldig att ersätta köparen enligt konsumentköplagen. Det kan handla om att ersätta veterinärvårdskostnader och mediciner för katten. Om ett dolt fel är så allvarligt att katten måste avlivas ska uppfödaren ersätta köparen med kattungens inköpspris.

Dagens avancerade veterinärvård gör att kostnaderna för operationer och behandlingar kan bli mycket höga. Uppfödarens dolda fel-försäkring räcker inte alltid för att täcka hela behandlingen. Sveland Djurförsäkringar erbjuder därför ett dubbelt skydd genom att även ha ett dolda-fel skydd i den individuella försäkringen som köparen kan teckna för katten (gäller Sveland Katt Maximal, Sveland Katt Favorit och Sveland Katteri).

Köparen kan då direkt få ersättning via sin egen försäkring för veterinärvårdskostnader vid dolda fel, och sedan kan uppfödarens dolda fel-försäkring (som inte har någon självrisk) gå in och ersätta resterande kostnader, t ex självrisker, medicin och avlivning. På så sätt behöver förhoppningsvis varken uppfödare eller köpare drabbas ekonomiskt.

Vad gäller när köparen hämtar sin katt – hur snabbt måste en ny försäkring tecknas?

När köparen hämtar sin katt ska kattungen vara veterinärbesiktigad, vaccinerad, ID-märkt samt eventuellt avmaskad. Veterinärintyget ska vara högst sju dagar gammalt när du lämnar ifrån dig kattungen. För att minska risken för problem är det viktigt att se till att det finns ett skriftligt köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Om en tvist skulle uppstå och behöver lösas i tingsrätten, försvårar det för dig som uppfödare med ett muntligt avtal. Kattungar får inte levereras innan de är tolv veckor gamla.

För att dolda-fel försäkringen ska gälla behöver kattungen vara högst fem månader gammal, veterinärbesiktigad vid leverans och besiktningen får inte vara äldre än sju dagar. På så sätt kan också uppfödare och köpare vara säkra på att katten ansågs frisk vid tidpunkten för överlämnandet.

Det finns dock många sjukdomar och skador som inte räknas som dolda fel. Att köparen tecknar en egen veterinärvårdsförsäkring är viktigt för att få ett fullgott försäkringsskydd. Det säkraste är alltid att teckna en försäkring som gäller direkt från dagen då man hämtar kattungen. För kattungar upp till fem månaders ålder, där försäkringen tecknas inom 10 dagar från köptillfället med ett veterinärintyg som inte är äldre än sju dagar från köpet, gäller kattens egen försäkring utan karens.

Vad händer om köparen väljer ett annat försäkringsbolag?

Om kattköparen väljer att byta försäkringsbolag behöver de meddela det nya försäkringsbolaget om katten haft en skada eller sjukdom. Det nya försäkringsbolaget kan även begära ut journal och veterinärintyg över tidigare skador eller sjukdomar hos katten.

När man tecknar en ny försäkring har man normalt karenstid på 20 dagar. Det innebär att om djuret insjuknar under den tiden täcks inte veterinärvårdskostnaden av försäkringen. Den här begränsningen gäller dock bara vid sjukdom, inte olycksfall.

Försäkrar man en kattunge hos Sveland Djurförsäkringar före fem månaders ålder och inom 10 dagar från köptillfället gäller försäkringen utan karenstid. Detta gäller även om man byter försäkringsbolag och har en gällande försäkring i ett annat bolag och tecknar en försäkring med motsvarande omfattning hos Sveland Djurförsäkringar.

Uppfödarens dolda fel-försäkring gäller oavsett i vilket försäkringsbolag kattungen har sin egen försäkring.

Vad händer om katten säljs vidare till en ny köpare?

Om katten säljs vidare är uppfödaren enligt konsumentköplagen inte längre skyldig att ersätta den nya köparen för eventuella dolda fel som upptäcks. Sveland Djurförsäkringars uppfödare kan dock välja att använda sin dolda fel-försäkring trots detta. Dolda fel-försäkringen är uppfödarens försäkring så det är alltid uppfödaren som bestämmer om försäkringen ska användas. Ingen kattköpare kan alltså på eget initiativ använda sig av uppfödarens dolda fel-försäkring.

När måste du försäkra in osålda kattungar för att undvika karensdagar?

Hos Sveland Djurförsäkringar kan uppfödare som har katthonan försäkrad i Sveland Katteri teckna en kostnadsfri vilande försäkring för kattungen från sex veckors ålder. Försäkringen gäller som längst fram till fem månaders ålder och kan ersätta veterinärvårdskostnader med upp till 40 000 kr. Den fasta självrisken är 1 600 kr och den rörliga självrisken är 25 %. Som uppfödare har du alltså ett komplett försäkringsskydd som är helt gratis så länge ingen kattunge behöver använda försäkringen. Skulle kattungen behöva använda försäkringen före försäljning aktiveras försäkringen och premien dras oftast direkt vid skaderegleringen. Den vilande försäkringen upphör när kattungen säljs eller blir fem månader, beroende på vilket som inträffar först.

Om uppfödaren har kvar en eller flera kattungar behöver uppfödaren bara aktivera försäkringen när kattungarna blir fem månader. Försäkringen gäller då fortsatt utan karenstid och om kattungarna säljs vid en senare tidpunkt kan den nya ägaren ta över kattungens försäkring.

Vad gäller om du måste operera en sexveckors kattunge?

I Sveland Katteri ingår en kattkullsförsäkring från 30 dagars ålder och fram till att de levereras, dock längt till att de är 120 dagar gamla. Kattkullsförsäkringen kan ersätta veterinärvårdskostnaderna till följd av olycksfall eller om kattungen insjuknat i förvärvad sjukdom. Medfödda fel ersätts inte av kattkullsförsäkringen.

Från sex veckors ålder kan man hos Sveland Djurförsäkringar även teckna en vilande försäkring till respektive kattunge, som kan ersätta upp till 40 000 kr enligt Sveland Katt Favorits omfattande villkor. Försäkringen är kostnadsfri så länge man inte behöver aktivera den och gäller fram till att kattungen säljs eller blir fem månader gammal.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.