Följ Sveland Djurförsäkringar

Var rädd om kattens nio liv!

Blogginlägg   •   Jul 04, 2017 16:09 CEST

Katten är det vanligaste husdjuret i Sverige och ungefär var sjätte familj har katt. Ingen vet exakt när katten tassade in i våra hem för första gången, men redan på medeltiden strök den runt och höll möss och råttor borta från husrum och matförråd.

Idag är katten främst ett sällskapsdjur och hålls ofta inne i hemmets trygga vrå. Det finns många åsikter om huruvida katten mår bäst inomhus eller utomhus, men klart är att innekatter i regel lever längre än katter som får vistas ute.

Dagens katter kan grovt delas in i fyra grupper; rena innekatter, inne- och utekatter, stallkatter samt hemlösa katter. De sistnämnda har sämst förutsättningar att leva ett långt och skadefritt liv medan en väl omhändertagen innekatt ofta kan bli uppemot 15–20 år gammal.

Generellt sätt har kattens status höjts under 2 000-talet. Till exempel har veterinärvården utvecklats inom kattsjukdomar vilket har förlängt katternas livslängd. Fler och fler vill även ha möjlighet att behandla sin katt om den blir sjuk eller skadad. Det har gjort att antalet försäkrade katter har stigit de senaste åren. Störst chans att bli försäkrade har dock fortfarande renrasiga innekatter.

Tips för innekatter

Innekatten lever ett liv skyddat från många faror. Genom att till exempel näta in balkongen och undvika giftiga växter minskar man risken ytterligare för att katten ska drabbas av olycksfall. Sjukdomar drabbar dock tyvärr alla katter. Enligt Svelands statistik står sjukdomar för 60 procent av diagnoserna, resterande 40 procent är olycksfall. Därför är det viktigt att försäkra sin innekatt.

Övervikt är ett vanligt problem bland innekatter och kan orsaka följdsjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Rätt mängd foder och aktivering hjälper katten att hålla en lagom vikt. Se även till att katten får utlopp för sitt naturliga beteende och för sin jaktinstinkt, t ex genom leksaker och klösträd.


Tips för inne- och utekatter

I villaområden är det vanligare att katterna får vara både inom- och utomhus. För dessa katter är det särskilt viktigt att ägaren ID-märker och registrerar samt försäkrar dem. Risken för trafikskador är stor och även om de oftast på grund av god omvårdnad blir äldre än rena utekatter, har de en lägre medellivslängd än innekatterna. Det är även viktigt att kastrera dessa katter för att undvika oplanerade kattungar.


Tips för stallkatter

Även om stallkatterna oftast har god tillgång till skydd och mat riskerar de att drabbas av sjukdomar, rovdjur och trafikskador. Även stallkatter bör vaccineras, avmaskas, ID-märkas och kastreras. Kastrerade katter är mer sällan inblandade i slagsmål och gör samtidigt att ägaren får kontroll på antalet katter på gården. En olycksfallsförsäkring kostar inte många hundralappar per år och gör att man lättare kan ge katten vård om den blir skadad.

Tips för hemlösa katter

Katter som saknar hem löper stor risk att inte ens överleva sitt första år. Eftersom hemlösa katter sällan vaccineras så kan de drabbas av exempelvis kattpest och andra dödliga sjukdomar. Rovdjur och trafikskador är andra vanliga dödsorsaker.

Antalet hemlösa katter kan minskas genom att alla katter som vistas fritt utomhus kastreras. Kattungar och katter som inte är helt förvildade kan ibland vänjas vid människor och få ett eget hem. Det finns idag drygt 100 katthem runt om i Sverige som tar hand om och omplacerar hemlösa katter.

Även helt förvildade katter kan hjälpas till ett bättre liv. Ett tillvägagångssätt är metoden TNR som står för Trap-Neuter-Return. Det innebär att man fångar in hemlösa katter, gör en hälsokontroll, kastrerar, vaccinerar, avmaskar och öronmärker dem. När de återhämtat sig släpps de och står sedan under beskydd av volontärer som ser till att de får mat, skydd och hjälp om de skadas.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.