Följ Sveland Djurförsäkringar

Vattensvans hos hundar

Blogginlägg   •   Maj 13, 2016 09:05 CEST

Labradoren tillhör den grupp av hundraser som älskar att bada.

Vissa hundar älskar vatten och att simma medan andra har en mindre positiv inställning till att bli blöta. De hundar som tycker om att bada har ofta större chans att drabbas av vattensvans eller ”water tail”. Här får du råd och tips hur du minimerar risken att hunden drabbas.

Vattensvans är en förlamning i svansen och kan drabba hundar som blivit blöta och nedkylda. Vanliga situationer är när hundar badar i kallt vatten, är i vattnet länge eller varit ute i regnväder en längre stund. Svansförlamning är ett smärtsamt tillstånd för hunden som tros bero på en inflammation kring svansroten.

En hund som en gång drabbats av vattensvans har oftast en ökad risk att drabbas av det igen. En hund som fått svansförlamning många gånger är rottweilern Ouzo. Till vardags följer han med sin matte Therese till kontoret på Sveland Djurförsäkringar.

- När Ouzo var en liten valp drabbades han av vattensvans för första gången. Sedan dess har han fått det ungefär vartannat år, berättar Therese, innesäljare på Sveland Djurförsäkringar.

Symtom
• Svansen hänger från ryggslutet rakt ned utan rörelse. En del hundars svans står ut en decimeter från ryggslutet men sedan kröker svansen och resterande bit hänger rätt ned.
• Det ömmar vid svansroten.
• Vissa hundar visar symtom på smärta och kan få problem med att sitta. Tikar kan få svårigheter att kissa.

Förebygg
Det är viktigt att du torkar din hund ordentligt eller sätter på ett värmande täcke om hunden känns nedkyld, speciellt de hundar som en gång haft vattensvans.

- För att undvika att Ouzo ska bli kall, blöt och fuktig en längre stund efter bad, brukar jag ta med en handduk ner till havet att torka honom med uppe vid svansroten och svanken. Eftersom han ofta drabbas brukar jag även undvika att låta honom bada när det är alltför kallt, berättar Therese, innesäljare på Sveland Djurförsäkringar. 

Behandling
Ofta brukar vattensvansen gå över av sig själv efter ett par dagar om du låter hunden vila. Om hunden fortfarande har väldigt ont kan det vara bra att kontakta veterinär. Behandling sker oftast med smärtstillande och inflammationsdämpande medicin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.