Följ Sveland Djurförsäkringar

Vid hundköpet – att hämta valpen

Blogginlägg   •   Jun 09, 2017 13:55 CEST

Köper du en valp får den inte vara yngre än åtta veckor då du hämtar den. Innan dess är den inte mogen att tas från sin mamma.

Så äntligen är det dags att hämta din hund. Det är en härlig känsla och kanske glömmer du all formalia när du sitter där med din nya familjemedlem i knät. Då är det bra med en van uppfödare som ser till att alla papper är i ordning och att du får med dig all dokumentation hem.

Här är en checklista för hur det bör gå till när du hämtar valpen.

Veterinärintyg
Köper du en valp får den inte vara yngre än åtta veckor då du hämtar den. Innan dess är den inte mogen att tas från sin mamma. Den ska också vara undersökt av veterinär och du ska få veterinärintyget tillsammans med din valp. Undersökningen ska vara gjord inom en vecka före leveransen, vilket ska framgå av intyget.

Avtal och kvitto
Alla köp man gör ska man få kvitto på, så även förstås när du köper hund. Förutom kvittot ska ni också skriva under ett avtal vad som gäller för köpet. Har uppfödaren några förbehåll med försäljningen? Köper du hunden för något speciellt ändamål, t ex i avel, är det bra om det står i avtalet om det sedan skulle visa sig att hunden inte går att använda av något skäl.

Vilka möjligheter har du att lämna tillbaka hunden om något skulle gå snett? Köper du valp av en uppfödare som är registrerad hos SKK ska organisationens förtryckta avtalsblankett användas.

Var noga med att läsa igenom alla punkterna innan du skriver under. Muntliga överenskommelser är visserligen lika juridiskt bindande som skriftliga, men är svårare att bevisa eftersom ord ställs mot ord.

ID-märkning
Enligt lag måste alla hundar vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets register. Valpen ska vara id-märkt med tatuering eller chip när du hämtar den. Ägaranmälan fyller du själv i och skickar in.

Stamtavla
Är hunden rasren ska den ha ett registreringsbevis utfärdat av Svenska Kennelklubben (eller av utländsk kennelklubb samt importbevis) där du kan följa hundens släkt flera led bakåt. Där framgår också eventuella titlar som föräldrar, mor- och farföräldrar osv har, samt deras registreringsnummer om du vill ägna dig åt släktforskning.

Vaccination
Om valpen är vaccinerad ska det framgå av köpeavtalet och du ska också få ett vaccinationsintyg. Det finns många olika vaccinationsprogram (valpsjuka, parvovirus och parainfluensa) och om din valp inte är vaccinerad bör uppfödaren upplysa dig om vad som gäller för just din hund.

Avmaskning
Spolmask är mycket vanligt hos valpar, därför bör de avmaskas med jämna mellanrum. Uppfödaren kan ge dig ett schema för när avmaskning ska göras och veterinären kan rekommendera lämpligt avmaskningsmedel som köps receptfritt på apotek.

Att komma hem
När du kommer hem med din hund är allting nytt och för en liten valp kan mycket kännas skrämmande. Ta det lugnt och låt hunden bekanta sig med sin nya omgivning i lugn och ro. Visa den var den har sin sovplats, som du har bestämt i förväg. Ofta skickar uppfödaren med en filt eller något liknande. Lägg den i hundens säng så känner den sig tryggare.

Visa också hunden var den har sin vattenskål och matplats och se till att den alltid har färskt vatten.

Släkt, vänner och grannar är kanske nyfikna på den nya familjemedlemmen, men låt den lära känna sin närmaste familj – den nya flocken – innan du låter andra komma på besök. Det kan annars bli för mycket för en liten valp.

Första tiden kan det vara bra att valpen sover intill den i familjen som har huvudansvar för att valpen blir rumsren. Bär man ut den så fort den har ätit, sovit eller lekt och berömmer den när den kissar, kommer den snart att lära sig att inte kissa inomhus.

Prata igenom hur du och din familj vill ha ert hundägande. Ska hunden få vara i möblerna? Sitta vid matbordet? Det underlättar om man bestämt sådant innan valpen kommer hem. Låter man den ligga i soffan när den är liten, fortsätter den med det när den blir stor. Och den lär hoppa upp där även om den är blöt och lerig efter en regnig höstpromenad…

Om familjen tycker det är okej att hunden tigger vid bordet ska den givetvis få göra det, men räkna med att kanske en och annan gäst kan känna sig besvärad. Är hunden van att få något vid matbordet lär den försöka även med andra matgäster än familjen.

Det är mycket nytt både för dig och din hund, många beslut att fatta och mycket att lära. Läs böcker, ta emot tips från uppfödaren och andra hundägare som du tycker har en bra relation med sina hundar och tveka inte att kontakta veterinär om du misstänker att hunden inte mår bra.

Lär känna din nya familjemedlem och stressa inte. Valpen växer fort och ni kommer att ha mycket tid för träning, tävling och krav senare. Passa på och njut av valptiden! Tids nog kommer alla ”måsten”…

© Lena Heimlén

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.