Följ Sveland Djurförsäkringar

Visa hästekipagen hänsyn i trafiken

Blogginlägg   •   Nov 09, 2016 13:18 CET

Passera hästekipaget försiktigt, hästar kan tycka att skräp i dikeskanten är farligare än trafiken runtomkring.

En olycka mellan fordon och häst utgör en stor fara för alla inblandade. Ryttaren sitter väldigt oskyddat och även om det inte blir en kollision så kan hon eller han skadas allvarligt om hästen får panik och rusar iväg. Genom att visa varandra ömsesidig hänsyn i trafiken kan olyckor undvikas, Sveland Djurförsäkringar delar här med sig av sina trafiktips för ryttare och bilförare!

Enligt lagen ska hästekipage, både ridande och körande, betraktas som fordon. De ska därför färdas på höger sida så nära vägkanten som möjligt. Det innebär att de vanligtvis inte får vara på gång- och cykelbanor. De ska även följa allmänna trafikregler och använda samma tecken som cyklister när de ska svänga och stanna.

Rädda hästar kan vara oberäkneliga

Även om en häst enligt lagen betraktas som ett fordon går det inte att förvänta sig att den ska uppträda som ett fordon. En häst kan tycka att skräp i dikeskanten är farligare än trafiken runtomkring.

Hästar är flyktdjur och oavsett hur erfaret ekipaget är så kan man inte alltid förutse hur hästen reagerar. Bullret från ett släp eller en bil i hög hastighet kan vara sådant som upplevs som skrämmande. En skrämd häst kan lika gärna hoppa rakt ut i vägen som ner i diket.

Dessutom väger en häst lika mycket som en älg och kan utsätta bilföraren för livsfara.Passera därför hästekipage lika försiktigt som när du passerar en grupp barn vid sidan om vägen.

Bilföraren betalar oftast vid olycka med häst

Något som är viktigt att tänka på är att det oftast är bilisten som ansvarar för kostnaderna vid en olycka genom sin trafikförsäkring. Men har hästägaren brustit i sin tillsyn av hästen eller medverkat till olyckan ersätts kanske inte skadorna fullt ut. Hos Sveland Djurförsäkringar kan hästens försäkring ersätta de veterinärvårdskostnader, och eventuellt livbelopp om hästen avlider, som inte ersätts av en trafikförsäkring.

Sveland Djurförsäkringars tips till bilförare:

 • Ta det alltid lugnt vid möte med hästekipage
 • Sök ögonkontakt med ryttaren och ge ekipaget möjlighet att rida åt sidan
 • Håll ett bra avstånd i sidled till hästen
 • Visa extra hänsyn till barn och ungdomar
 • Bryt inte en grupp hästar som passerar en väg, det är både olagligt och farligt
 • Sist men inte minst, tuta inte!

Sveland Djurförsäkringars tips till ryttare:

 • Träna hästen på att vara i trafik och undvik i den mån det går vältrafikerade vägar
 • Sök kontakt med bilisten och visa tecknen för stanna eller sakta ner om det behövs
 • Se till att du och hästen syns när det är dålig sikt, använd reflexer!
 • Håll så långt till höger som du kan
 • Tacka bilister som visar hänsyn!

Kommentarer (3)

  Det spelar ingen roll hur mkt man viftar för att be folk att sänka farten på vägarna i södra sallerup. Det är till och med så att du kan få fingret!
  Tragiskt att folk inte kan ta mer hänsyn. Undrar om de kör lika fort om de mötet en älg! Jag hoppas o tror att det är pga okunskap om hur hästar fungerar som de kör så fort förbi!!

  - Jenny - 2016-11-12 19:53 CET

  Hur ska bilföraren kunna söka ögonkontakt med ryttaren? Bilen kommer ju bakifrån!

  - Carina - 2018-11-15 19:28 CET

  Hej Carina!
  Tack för din fråga! Likaväl som bilisten bör söka kontakt med ryttaren, bör ryttaren också söka kontakt med bilföraren. Hör man en bil närma sig bakifrån, är det bra om man som ryttare då vänder sig om i sadeln och tar ögonkontakt med bilföraren.
  Ha en trevlig helg!
  Hälsningar Viktoria, kommunikatör

  - Viktoria Unosson - 2018-11-16 15:31 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.