Följ Sveland Djurförsäkringar

Så gör du eget påskgodis till din hund

Nyhet   •   Apr 02, 2015 09:32 CEST

Det finns ingen tid på året som vi svenskar äter så mycket godis som till påsken. Det har också blivit vanligare att göra eget godis till hunden. Detta för att säkra att hunden får i sig bra ingredienser. Sveland Djurförsäkringar tipsar om vad du ska tänka på när du gör eget hundgodis.

Påskliljor, must och godis är bara några av de saker som kännetecknar påskfirandet i Sverige. Just godis är extra populärt i det svenska hushållet. I Sverige äts hela 6000 ton bara under påskhelgen*. Men exempelvis chokladen i påskägget är livsfarlig för en hund att få i sig. Genom att göra eget påskgodis till hunden försäkrar du dig om att din hund får i sig bra ingredienser och att hunden får ett lika trevligt påskfirande som du.

–Hälsotrenden att vara mån om vad man äter har även förts över på hunden. Idag intresserar sig många för att göra eget hundgodis för att exempelvis undvika konserveringsmedel. För hundar blir det extra festligt eftersom hemlagat kött luktar mer och har en spännande konsistens jämfört med exempelvis torrfoder. Men tänk på att servera mindre mat om du bjudit en matglad hund på godis för att minska risken att hunden blir överviktig, säger Christine Ehrlander, hundspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

Bra och enkelt godis för din hund
Att göra bra och gott hundgodis behöver inte vara komplicerat. Något som är enkelt att tillaga och som uppskattas av hunden är torkat kött. Några exempel är lövbiff eller kycklinghjärta som skärs i bitar och sedan torkas i ugn på låg värme. Du avgör själv hur länge köttet ska vara inne beroende på hur torrt du vill att det ska vara.

Annat godis som älskas av våra fyrbenta familjemedlemmar är frikadeller. Forma köttfärs i små bollar och koka upp de i rikligt med vatten. När frikadellerna flyter upp till ytan är de klara. Om du vill undvika att de smular samman går det bra att tillsätta ett ägg.

–För att göra det extra roligt för hunden kan man fylla en tom toalettrulle med hemlagat påskgodis och klämma igen ändarna. Sedan låter man hunden leta efter ”påskägget” och kämpa för att få ut godiset, tipsar Christine Ehrlander.

* Folktandvården

Recept Tonfiskkex

Ingredienser:

1 burk tonfisk
2 ägg
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
En matsked raps eller majsolja

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda sedan ägg, tonfisk och mjöl till en deg. Kavla ut degen på en plåt och skär den i lämpligt stora bitar. Pensla över oljan och grädda därefter i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Exempel på goda och nyttiga ingredienser:

  • Torkat kött. Exempelvis kycklingfilé som torkats har ett lågt fettinnehåll.
  • Tonfisk
  • Lever (i måttliga mängder)
  • Sötpotatis, perfekt för hundar med känsliga magar
  • Kycklinghjärta

Undvik detta i hundgodiset:

  • Mjölkprodukter vilka kan ge besvär i form av diarré
  • Lök
  • Frukt, som exempelvis äpplen och plommon
  • Salt

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.