Följ Sveland Djurförsäkringar

Vi utmanar näringslivet att hjälpa nya svenskar med praktik

Nyhet   •   Dec 11, 2015 12:00 CET

Sveland Djurförsäkringars vd Anette Henriksson.

Sveriges näringsliv måste ta sin del av ansvaret för de människor som nu flyr till Sverige för att skapa en ny tillvaro hos oss. Vi har nu ett unikt tillfälle att ta tillvara resurser, som med ny kunskap och nya perspektiv kan vara en del av företagens utveckling och bidra till att skapa tillväxt i Sverige.

Många är besvikna på Sveriges förmåga att integrera nya svenskar i vårt samhälle. Men få ser sina egna möjligheter och skyldigheter att vara en del av lösningen. Sverige har fått ansvar för ett stort antal människor som flytt från krig, svält och politisk oro. Vi som arbetsgivare måste tänka långsiktigt och skapa förutsättningar för att våra nya medborgare ska kunna bygga sin tillvaro här. En stor del av de tusentals människor som hittills kommit till Sverige är högutbildade eller har lång yrkeserfarenhet inom olika branscher.

På Sveland Djurförsäkringar har vi beslutat oss för att ta vårt ansvar. Vi ordnar en kvalificerad praktikplats per 30-tal anställda på företaget, och vi uppmanar andra företag att göra samma sak. Våra anställda bidrar med tid och engagemang för att våra praktikanter ska känna sig välkomna och omhändertagna. Vi kan och vill ge den möjligheten. Med hjälp av Arbetsförmedlingen har vi fått möjlighet att anta universitetsutbildade, engelskspråkiga praktikanter som vi är övertygade om snabbt kommer att kunna bidra i vår organisation. Genom Arbetsförmedlingen kommer de även att få SFI-undervisning som en del i sin praktik.

Det viktigaste för oss är att arbetspraktiken ger möjlighet att träna det svenska språket, lära känna vår kultur och få in en fot på arbetsmarknaden. På det sättet blir de antingen anställningsbara, hos oss eller någon annan, eller får tillräcklig kunskap om och nätverk i Sverige för att kunna starta sin egen verksamhet. På så sätt växer vår ekonomi och vi får resurser att fortsatt kunna skapa välfärd för vård, skola och omsorg.

Det är dags att vi alla kavlar upp ärmarna och hjälper till, inte bara med nätverk och insamlingar, utan också med egen tid och rum. Att vänta på förändrad arbetslagstiftning tar alltför lång tid. Därför vill jag nu personligen uppmana andra företag att ta tillvara på den unika chans vi har framför oss. Försäkringsbranschen kanske kan gå i bräschen i detta? Det finns stora försäkringsbolag i Sverige med både 5.900 och 4.000 anställda, hur många praktikanter kan ni ge en bättre chans till en framtid? Vad kan ni göra?

Låt Sverige bli ett föredöme för andra länder när det gäller integrationen av välutbildad arbetskraft. Vi har möjligheten att få detta att hända.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.