Följ Sveland Djurförsäkringar

230 000 hundar sjuka varje år – men hundägare oroar sig mer för olyckor

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2013 11:28 CEST

Varje år måste var tredje hund besöka en veterinär enligt Sveland Djurförsäkringars statistik. Nio av tio besök beror på sjukdom och endast var tionde på en olycka. En undersökning visar också att svenska hundägare underskattar risken för sjukdom och överskattar risken för olika sorters olyckor.

Närmare 230 000* hundar behöver varje år veterinärvård på grund av sjukdom och ungefär 25 000* för att de har varit med om olycka. Trots att sjukdom ligger bakom 90 procent av hundarnas veterinärbesök oroar sig endast hälften av hundägarna för att deras hund ska bli sjuk, visar en undersökning från Sveland Djurförsäkringar. Däremot oroar sig hundägarna för olika sorters olyckor som kan drabba hunden.

-  Oron är naturlig, det är bara att gå till sig själv som djurägare. Samtidigt ser vår skadestatistik betydligt mer positiv ut när det kommer till olyckor. Det verkar som att många hundägare skulle kunna oroa sig mindre för detta, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Över hälften (52 procent) av hundägarna oroar sig över sjukdom, som står för hela 90 procent av skadorna. Trafikolyckor är något som drygt var fjärde husse och matte (27 procent) oroar sig för, tätt följt av angrepp från andra hundar (22 procent). Annat som oroar hundägare är att hunden ska äta något olämpligt (15 procent), att den ska vara olycklig (14 procent), att den ska bli stulen (13 procent) och angrepp från andra djur (11 procent). Var tionde hundägare (10 procent) oroar sig inte för att någonting ska hända deras hund.

-  Alla sjukdomar och olyckor går inte att förebygga. Däremot är det möjligt att minimera riskerna, till exempel genom att ge hunden ordentligt med motion eller använda koppel i trafiken, tipsar Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

Så förebygger du sjukdomar:

  • Somliga hundar har ett framavlat utseende som tyvärr orsakar problem hos djuret. Överflödig hud, mycket korta ben och mycket kort nos är några faktorer som försämrar hundens chanser till ett hälsosamt liv.
  • Låt hunden få röra på sig. Ett vältränat djur är bättre rustat för påfrestningar, på samma sätt som vi människor.
  • Bli medveten om hur din hund rör sig och hur den agerar när den mår bra. Då blir det lättare att snabbt upptäcka förändringar.

Så förebygger du olyckor:

  • Håll hunden kopplad i närheten av trafik.
  • Fråga alltid den andra hundägaren om ditt djur får hälsa innan du låter den springa fram. På så vis kan onödiga bitskador undvikas.
  • Bli medveten om vilken kontakt du har eller inte har med din hund. Många olyckor inträffar då ägaren tror eller chansar på att hunden ska lyda på inkallning och sedan inte gör det.

* Siffran är baserat på jordbruksverkets uppgift att det finns 756 438 hundar i Sverige 2013 och är avrundad.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, ursula.lige@sveland.se
Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar, 0734-09 53 64, info@memea.se

Om undersökningen

Djurförsäkringsbolaget Sveland har tillsammans med YouGov genomfört drygt 1 000 webbaserade intervjuer med hund- och kattägare. Syftet var att kartlägga deras attityder till djurägande. Undersökningen genomfördes i slutet av 2012

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.