Följ Sveland Djurförsäkringar

Algblomning livsfarligt för hunden

Pressmeddelande   •   Jul 11, 2013 09:38 CEST

Var uppmärksam på om din hund verkar må dåligt efter badet eller promenaden vid strandkanten. Varje sommar när algerna blommar drabbas hundar av algförgiftning som i värsta fall kan det leda till att hunden dör.

När alger blommar i hav och sjöar kan det vara farligt för hundar att bada och dricka av vattnet. De blågröna algerna blommar när vattnet är varmt, vid vattentemperaturer mellan 15 och 23 grader, och släpper ifrån sig algtoxiner i vattnet som ofta driver in till strandkanten.

– Har hunden fått i sig algtoxiner kan den snabbt bli dålig och i sämsta fall kollapsa och dö inom någon timme. Kontakta därför alltid veterinär om du misstänker att din hund drabbats av algförgiftning. Spola även av hunden efter bad så att den inte slickar i sig gift från pälsen, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt men det förekommer och följderna kan bli katastrofala. Tillståndet slår ut både lever och njurar vilket leder till gulsot och urinförgiftning. Vid snabb behandling går det att rädda en förgiftad hund.

– Vi brukar få in några fall varje sommar av hundar som vårdats hos veterinären för algförgiftning. Oftast är det i slutet av högsommaren när vattnet är varmt och algerna blommar. I de allra flesta fall blir hundarna friska efter veterinärbesöket, säger Ursula Lige, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Tecken på att din hund drabbats av algförgiftning:

·  Orolighet

·  Kräkningar

·  Darrningar

·  Vinglighet

·  Diarré

·  Buksmärtor

·  Hudirritationer

·  Ögonbesvär

Fakta om algblomning:
I Sverige orsakas flertalet algblomningar av blågröna alger, s.k. cyanobakterier. Blomningen kan ske vid vattentemperaturer 15 - 23°C och är vanligast i perioden juli till september. Algblomning förekommer när vattnet är i obalans, framför allt beroende på övergödning. Normalt noteras algblomningen genom kraftiga färgförändringar på vattnet, men lukt och smak kan även påverkas. (Källa: Smittskyddsinstitutet, http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/algtoxinforgiftning/)

För ytterligare information, vänligen kontakta: 
Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, Ursula.Lige@sveland.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.