Följ Sveland Djurförsäkringar

Ansök om stipendium från Sveland Stiftelse!

Pressmeddelande   •   Okt 15, 2018 15:56 CEST

Under 2017 delades 244 000 kr ut från stiftelsen.

Svelands Stiftelse för djurens hälsa och livskvalitet stödjer vetenskaplig forskning som främjar djurs hälsa. Enskilda personer, företag och institutioner, som bedriver forskning eller utveckling, kan ansöka om stipendium i stiftelsen. Under 2017 delades 244 000 kr ut. Läs mer om stipendiaterna här nedan. 


Epilepsi hos hundar

I studien undersöker veterinären Abtin Mojarradi förekomsten av brist på vitamin B12 hos hundar med epileptiska krampanfall. B12-brist är en av flera möjliga orsaker till epilepsi, men ytterligare studier krävs för att fastställa detta. Studien kommer förhoppningsvis att bidra till att man kommer ett steg närmare att hjälpa hundar som lider av epilepsi.

Hundars tandhälsa

Sveland Djurförsäkringar bidrar med medel för att tillgängliggöra en omfattande studie om hundars tandhälsa för hundägare och veterinärpraktiker. Projektet, som leds av veterinären Karolina Enlund, syftar till att förbättra behandlingsframgången vid tandlossning, som är den vanligaste tandsjukdomen hos hundar.

Trygg ögonbehandling utan kolik

Läkemedlet Atropin används vid ögonsjukdomar och ögonskador, men kan ha en negativ påverkan på tarmarna. Detta kan leda till allvarlig kolik hos hästar. Veterinären Carl Ekstrand undersöker i sin studie läkemedlets påverkan på hästar med målet att optimera behandlingen vid ögonskador. Förhoppningen är att minska risken för biverkningar och ta fram säkrare behandlingsrekommendationer.

Salmonella hos katter

Det är idag okänt hur många katter som bär på salmonella och ESBL-producerande bakterier i Sverige. Lotta Gunnarsson Schütz, statsveterinär vid SVA, forskar om hur vanligt förekommande detta är hos katter. Syftet är bland annat att bättre kunna bedöma risken för smitta från katt till människa eller annat djur.

Förbättrad diagnostik av PPID

Inger Lilliehöök är professor vid SLU och vill i sin forskning öka kunskapen om regleringen av stresshormonet kortisol hos häst. Ökad förståelse är av stor vikt för att förbättra diagnostiken av exempelvis PPID, som är en vanlig sjukdom hos äldre hästar. Studien kan leda till bättre behandlingsmetoder och djurvälfärd.

Bakbenshälta hos häst

Docent Marie Rhodin vid SLU undersöker en ny möjlig diagnos av hälta hos hästar, patellar tendinos, så kallat hopparknä. Det efter att ha lokaliserat smärta hos häst som liknar det smärttillstånd som kan drabba människor. Studien ska leda till förbättrad diagnostik och behandling genom att bidra med ny kunskap inom området.

Nu är det dags att ansöka om bidrag till nästa års stipendium. Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2018 och minsta belopp som du kan ansöka om är 25 000 kronor. Läs mer och ansök på www.svelandstiftelse.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar är ett kundägt och renodlat djurförsäkringsbolag som grundades 1911. Vi utgör en gemenskap av hängivna djurägare i form av både medarbetare och försäkringstagare. Tillsammans hjälper vi varandra och bidrar till djurs hälsa. Vi hittar alltid rätt försäkring för hunden, katten, hästen och smådjuret.

Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.