Följ Sveland Djurförsäkringar

Egenskaper och utseende viktigast när hunden och katten får namn

Pressmeddelande   •   Apr 17, 2013 09:18 CEST

Olika faktorer avgör valet av namn om det gäller en hund eller en katt, även om det är viktigt i båda fallen att det speglar djurets egenskaper och utseende samt att det är gulligt. Hundar får i större utsträckning ett namn som är praktiskt medan barnen oftare får bestämma kattens namn.

Ungefär var femte hund och katt hade redan ett namn, som den fått behålla, när den kom till sitt nuvarande hem. De flesta hund- och kattägare väljer dock själva ett namn till sin nya familjemedlem. En undersökning från Sveland Djurförsäkringar visar att det är många faktorer som spelar in när hunden och katten ska namnges.

Hundens namn praktiskt
Sommarmånaderna från maj till augusti föds det flest hundar under året*
vilket innebär att många valpar ska få ett namn. Ett val som inte alltid är så lätt. De vanligaste namnen som hundar fick under 2012 var Molly, Bella, Alice och Charlie. Svenska hundägare vill att namnet speglar hundens egenskaper och utseende och att det är praktiskt. Många vill också att namnet ska vara gulligt.

- Hundar lyssnar bäst till namn som innehåller bokstäverna s och t, däremot är m och l svårare att uppfatta. Rätt tonfall spelar också roll, ett positivt läte fångar djurets intresse. Om man har flera hundar ska man även tänka på att inte döpa dem till snarlika namn, tipsar Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

Barnen namnger katten
De vanligaste namnen som katter fick under 2012 var Sigge, Maja, Nisse och
Selma. När man namnger katten är det viktigast att namnet speglar kattens personlighet och utseende, men lika ofta låter man barnen bestämma. Många väljer också ett namn för att det är gulligt.

- De flesta katter lär sig att lyssna till sitt namn oavsett vad de kallas, och det går lättare ju oftare du använder namnet. Därför kan det vara bra att välja ett kort namn som är enkelt att använda, långa och svåruttalade namn blir ofta förkortade i slutändan, säger Anette Henriksson, vd Sveland Djurförsäkringar.

Vanligaste namnen att ge hundar och katter 2012:

Hundar

 1. Molly
 2. Bella
 3. Alice
 4. Charlie
 5. Doris
 6. Ludde
 7. Sally
 8. Nova
 9. Selma
 10. Smilla

Katter

 1. Sigge
 2. Maja
 3. Nisse
 4. Selma
 5. Smulan
 6. Morris
 7. Simba
 8. Doris
 9. Sixten
 10. Elvis

* Statistik ut Hundregistret, Jordbruksverket.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anette Henriksson, vd Sveland Djurförsäkringar, 0730-33 34 80, anette.henriksson@sveland.se

Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar, 0734-09 53 64, info@memea.se

Om undersökningen
Sveland Djurförsäkringar har tillsammans med YouGov genomfört drygt 1 000 webbaserade intervjuer med hund- och kattägare. Syftet var att kartlägga deras attityder till djurägande. Undersökningen genomfördes i slutet av 2012.

Om Sveland
Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.