Följ Sveland Djurförsäkringar

Fästingsäsongen är här – hundar mest utsatta

Pressmeddelande   •   Maj 16, 2016 08:25 CEST

Hundar är extra utsatta för fästingar och deras smittor, men även katter och hästar kan drabbas.

Fästingperioden har börjat. Våra hundar och andra sällskapsdjur är extra utsatta för de smittor fästingar bär på. Sveland Djurförsäkringar tipsar om hur du förebygger fästingsmittorna.

När temperaturerna kryper upp på några plusgrader vaknar fästingarna till liv. Fästingar är en farlig smittobärare i naturen och finns ofta där våra hundar rör sig. Även andra varmblodiga djur, som katter och hästar, kan drabbas av fästingsmitta. De är vanligast mellan maj och augusti men kan förekomma året om i södra Sverige. Fästingen kan smitta med flera allvarliga infektioner, exempelvis borrelia, anaplasma och i värsta fall TBE. Feber, smärtor, kräkningar och avmagring är några av de vanligaste symptomen.

– Fästingbett kan ge diffusa symptom som gör det svårt att ställa diagnos, och det räcker med en enda fästing för att djuret ska bli smittat. Ett smittat djur kan ibland behandlas med antibiotika. Det bästa man som djurägare kan göra är att förebygga smittan, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Så undviker du fästingarna
Fästingburna smittor kan bland annat förebyggas genom preparat i tablettform, droppar i nacken eller olika sorters fästinghalsband som gör att fästingen inte sätter sig i pälsen. Det är också bra att kontrollera pälsen och avlägsna eventuella fästingar så fort som möjligt.

Fästingsmittor kan orsaka exempelvis:

  • Feber
  • Trötthet
  • Smärtor
  • Kräkningar
  • Avmagring
  • Stela leder
  • Neurologiska symptom som vinglighet och koordineringssvårigheter

Om Sveland
Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett 
sortiment av djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på 
www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.