Följ Sveland Djurförsäkringar

Grillrester en livsfara för hunden

Pressmeddelande   •   Jun 16, 2015 07:45 CEST

I takt med att solen tittar fram och temperaturen stiger blir det allt mer lockande att grilla. Men är du hundägare gäller det att vara försiktig. Kvarglömda majskolvar, ben och grillspett kan fastna i glupska hundars magar. Har man otur uppstår allvarliga skador, var därför noga med att slänga grillresterna så att hunden inte kan komma åt dem.

När solen skiner och kvällarna blir varmare flyttar vi gärna ut måltiden i park, natur och trädgård. Maten dukas upp på filtar och grillarna går varma. Baksidan är att hundar, som också blir sugna på den grillade maten, kan skadas allvarligt av kvarlämnade matrester. Som hundägare är det därför viktigt att ha god uppsikt över sitt djur under grillningen.

- Frestelser som majskolvar, grillspett eller överblivna benrester kan lätt fastna i magen och förstöra tarmarna. Då är en operation där man öppnar magen ofta nödvändig för att rädda hunden. Speciellt majskolvar är förrädiska då de orsakar totalstopp i tarmen och kan vara direkt livshotande, säger Christine Ehrlander, hundexpert hos Sveland Djurförsäkringar.

Misstänker man att hunden har ätit något som riskerar att fastna i magen bör man hålla noga uppsikt, förändras allmäntillståndet eller om hunden börjar kräkas är det läge att snarast kontakta veterinär för rådgivning. Att ge sparris är oftast inte tillräckligt för att hjälpa hunden om den svalt vassa ben eller majskolvar.

- Hundar frestas att stjäla mat året om, men just vid grillning är det lättare för dem att komma åt maten. Som hundägare bör man därför ha extra god uppsikt över sitt djur för att undvika de skador som kan uppstå. Har man otur och ändå tvingas operera kan hundförsäkringen täcka en stor del veterinärkostnaderna, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Så grillar du säkert med hunden:

  • Ta med ett hundben som avleder fokus från den grillade maten
  • Bjud inte hunden på benrester, fet mat eller annat olämpligt
  • Städa alltid upp direkt efter att du ätit

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar, 0451-38 31 55, christine.ehrlander@sveland.se

Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, Ursula.Lige@sveland.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.