Följ Sveland Djurförsäkringar

Här semestrar hunden och katten i sommar

Pressmeddelande   •   Jul 01, 2013 08:58 CEST

Inför semestern gäller det att ha planerna klara, både sina egna och husdjurens. Hundägare är mer benägna att lämna djuret hos vänner eller så tar de med sig hunden på resan. Kattägare låter istället vänner och familj sköta katten i det egna hemmet, det visar en undersökning från Sveland Djurförsäkringar.

Många husdjurägare väljer mellan att lämna bort sin familjemedlem till vänner eller ett pensionat, medan andra överväger att låta djuren följa med på semestern. En undersökning som Sveland Djurförsäkringar har genomfört visar att valet av lösning skiljer sig mellan hund- och kattägare.

Vanligast att lämna hunden hos vänner och familj
Undersökningen som Sveland Djurförsäkringar genomfört visar att fler än hälften av Sveriges hundägare (55 procent) lämnar bort sitt djur hos vänner eller familj när de åker på semester.  Det är även vanligt att ta med sig hunden på semester, något som 44 procent av ägarna brukar göra. En del hundar är tryggare i sin hemmiljö, då kan det passa bättre att låta familj och vänner sköta djuret i det egna hemmet vilket 19 procent av hundägarna föredrar. Djurpensionat är en lösning som 11 procent av hundägarna brukar använda sig av. Inför vistelsen på djurpensionat ska hunden vara vaccinerad mot kennelhosta, valpsjuka och hundpest.

-  Man ska alltid ha hundens bästa i åtanke inför semestern. Som djurägare bör man fråga sig om hunden har samma behållning av resan som resten av familjen. Ofta kan hunden ha en minst lika trevlig semester på hemmaplan även om husse och matte åker bort, och säger Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

Vänner och familj passar katten i hemmet
När svenska kattägare åker bort lämnar de flesta (66 procent) katten kvar hemma för att skötas i sitt hem av vänner och familj. Det är också vanligt att låta katten att bo hos vänner och familj (29 procent). Av de svarande uppgav 12 procent att de brukar ta med sig katten på resan. Undersökningen visar även att enbart 5 procent lämnar sin katt på ett djurpensionat. Inför vistelsen där ska djuret vara vaccinerat mot kattpest och kattsnuva.

-  Om man väljer att ta med sig katten på resan är det viktigt att vara väl förberedd. Tänk också på att välja en rymlig bur. För att katten ska trivas under resan är det bra att ta med en leksak hemifrån. Vid längre sträckor bör det även finnas tillgång till vatten i buren, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Förberedelser inför semesternHund- och kattägare som väljer att ta med sig djuret på semestern bör vara ute i god tid. För att vara resklar inom EU ska båda djuren vaccineras mot rabies, ID-märkas med mikrochip eller tatuering samt ha giltigt husdjurspass. Dessa förberedelser görs hos veterinären.

-  Det har blivit allt enklare att ta med hund och katt utomlands. Tänk på att djuret ska vaccineras 21 dagar innan hemresan till Sverige. Efter tre veckor är det fritt fram att resa med djuret inom EU. Vid samma tillfälle är det också möjligt att skaffa ett husdjurpass, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Per Josefsson, veterinär hos Sveland Djurförsäkringar, 0451-38 30 06, Per.Josefsson@sveland.se
Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, Ursula.Lige@sveland.se
Memea Mohlin, hundexpert Sveland Djurförsäkringar, 0734-09 53 64, info@memea.se

Om undersökningen
Djurförsäkringsbolaget Sveland har tillsammans med YouGov genomfört drygt 1 000 webbaserade intervjuer med hund- och kattägare. Syftet var att kartlägga deras attityder till djurägande. Undersökningen genomfördes i slutet av 2012. 


Om Sveland
Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.