Följ Sveland Djurförsäkringar

Hästar med ryggproblem avlivas i onödan - försäkringsbolag räddade fyraårigt sto

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2012 11:46 CET

Det fyraåriga stoet Whydah ville inte gå framåt när hon reds, och efter att veterinären konstaterat att hon var trång mellan ryggkotorna ville ägaren låta avliva henne. Istället gav Sveland Djurförsäkringar henne en andra chans och tog över ägandet. Efter en och en halv månads utbildning hos Hans Delling är hon fullt ridbar och har fått ett nytt hem.

När unga hästar med till synes små problem ska avlivas reagerar medarbetarna på Sveland Djurförsäkringar. I ett fyrtiotal fall har företaget löst in hästar och gett dem en andra chans. Arbetet med att lösa in hästar som anses kunna gå att rehabilitera, men som ägare och veterinärer ville låta avliva, började redan på slutet av 80-talet.                                                                                                                                       

- Förutom att hjälpa hästarna vill vi genom detta uppmana veterinärer att verkligen göra en objektiv och rättvis bedömning av hästar med den här typen av problem. Vi har visat att många hästar går att rädda med rätt utbildning samt träning som anpassas efter hästens kapacitet. Små ryggavvikelser får inte bli ett sätt att enkelt döma ut hästar, menar Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

När personalen på skadeavdelningen fick in Whydahs journal hoppades man att det här var en häst som skulle kunna gå att rehabilitera. Whydah hade fått diagnosen Kissing Spines, vilket innebär att tornutskotten på hennes ryggkotor sitter närmare varandra än normalt. I en svensk studie av 33 välfungerande tävlingshästar hade ungefär två tredjedelar av hästarna någon grad av Kissing Spines. Det visar att det inte finns ett självklart samband mellan en hästs problem och diagnosen. På Sveland Djurförsäkringar har många års erfarenhet av liknande fall pekat på samma resultat.

Problemen ligger inte alltid hos hästen

Anders Nilsson, som är en av initiativtagarna till arbetet med inlösenhästar, förklarar att den egentliga grunden till problemen i många fall är att ägarna inte kan hantera hästen eller rider den på ett sätt som inte är anpassat för den. Det i sin tur gör att den blir svårhanterlig eller får återkommande skador. Istället för att hästen avlivas tar försäkringsbolaget kontakt med ägaren och om denne vill löses hästen in mot livförsäkringsvärdet.

- Hästarna tar vi till Hans Delling, en erkänd hästutbildare med livslång erfarenhet. Han låter hästarna återhämta sig och börjar sedan träna dem när de är redo. Än så länge har bara en häst av det fyrtiotal som vi tagit hand om tvingats avlivas, berättar Anders. 

Det var i mitten av sommaren som Whydah kom till Hans Dellings gård utanför Laholm, och hon visade sig vara en väldigt snäll och okomplicerad häst, men outbildad.

- Grunden till hennes problem var att hon inte lärt sig att förstå hjälperna, berättar Hans. Hon gick helt enkelt inte framåt eftersom hon inte förstod vad ryttaren ville. Men hon var lättlärd och positiv och det dröjde inte länge innan hon blev en välfungerande ridhäst med goda framtidsutsikter.

För Sveland Djurförsäkringar är syftet med inlösenhästarna inte att göra en ekonomisk vinst, utan att förmedla budskapet till veterinärer och hästägare att det kan gå att rehabilitera hästar som har den här typen av problem.

- Det är bara positivt att Sveland löser in hästar, Whydah är ju bara fyra år och har hela livet framför sig. Jag är jätteglad för att det blev som det blev! berättar Jennica, Whydahs nya ägare.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ursula Lige-Berglund, Skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, ursula.lige@sveland.se.

Anette Henriksson, VD Sveland Djurförsäkringar, 0730-33 34 80, anette.henriksson@sveland.se.

Bilder och företagsinformation finns på Sveland Djurförsäkringars pressida, http://djur.sveland.se/main/default.asp?id=7&huvud=15&langID=1

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se/djur eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.