Följ Sveland Djurförsäkringar

Hundar riskerar att springa bort på nyår

Pressmeddelande   •   Dec 27, 2016 07:30 CET

Nyår är en obehaglig tid för många djur. Läs våra råd för att minska risken att din hund skadas eller springer bort.

Nyår närmar sig och på grund av raketer och smällare är det en plågsam högtid för många djur. En följd av raketerna som sällan tas upp är de hundar som blir så skrämda att de springer bort när det smäller. Vissa hundar hittas aldrig och andra skadas eller dödas i trafiken.

Även hundar som aldrig visat rädsla kan plötsligt bli panikslagna om de blir överraskade. Problemet bottnar dels i att raketer avfyras tidigare under dagen på nyårsafton eller veckorna innan och efter nyårsafton trots att det då på många orter är förbjudet med fyrverkerier utan polistillstånd.

Här kommer våra råd om hur du säkrare promenerar med din hund under nyårshelgen:

  • Håll hunden kopplad på och runtomkring nyårsafton. Även orädda hundar bör vara kopplade.
  • Undvik att gå ut med hunden sent på kvällen och kring tolvslaget på nyårsafton.
  • Se till att hundens koppel och sele/halsband är hela och rymningssäkra. Använd inte en sele som hunden kan backa ur eller ett halsband som sitter för löst.
  • På hundar som är skotträdda kan det vara en idé att ha dubbla koppel och fästa i både sele och halsband som en extra säkerhet.
  • Låt inte barn hålla i hunden, även små hundar kan bli väldigt starka om de blir rädda.
  • Använd reflexer på hunden även på dagtid. Skulle hunden komma lös är det lättare för bilister att se den.

Skulle hunden komma bort är det viktigt att den är chipmärkt och att du registrerat dig som hundens ägare i jordbruksverkets hundregister. Det är även bra med en namnbricka i halsbandet/selen med dina kontaktuppgifter.

Förberedelser för att hjälpa hunden

Om din hund brukar bli rädd kan det behövas ytterligare åtgärder för att hunden ska ha en så bra nyårsafton som möjligt. Det bästa är så klart att träna hunden kontinuerligt hela året för att i den mån det går träna bort skotträdslan. Du kan även åka bort till en plats där det inte smälls lika mycket raketer och smällare, kontakta en veterinär för att få lugnande medicin eller prova andra förebyggande metoder som kan hjälpa hunden vid rädslor som exempelvis thundershirt.

Olika regler för fyrverkerier

När man får lov att avfyra fyrverkerier är olika beroende på kommunens regler. I många kommuner får man bara använda pyrotekniska varor på nyårsafton mellan särskilda klockslag, annars krävs tillstånd från polisen. Smällare är förbjudna i Sverige och åldersgränsen för att använda fyrverkerier är 18 år.

- För djurens skull är det särskilt viktigt att man följer de lagar och regler som finns, så att djurägarna kan förbereda sig så gott det går. Det bästa är så klart att inte avfyra fyrverkerier alls, för både djur, människor och miljöns skull, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.