Följ Sveland Djurförsäkringar

Inte bara sommarkatter som blir övergivna

Pressmeddelande   •   Aug 23, 2016 08:00 CEST

En av Solgläntans hemlösa katter

Alla katter har rätt till ett tryggt och kärleksfullt hem. Ändå tassar det runt nästan 100 000 hemlösa katter i Sverige. En del har blivit lämnade vind för våg av ägare som tröttnat, andra har blivit födda ute av hemlösa honkatter. Sveland Djurförsäkringar ger tips vad man ska tänka på om man vill ge en hemlös katt en andra chans.

Idag finns uppskattningsvis uppemot 1.5 miljoner katter i Sverige. Närmare 100 000 av dem är hemlösa. Det är inte bara sommarkatterna som förlorar sina hem, utan problemet finns kvar året om.

Katthem och föreningar

På många orter i landet finns katthem och lokala föreningar som tar hand om upphittade katter från privatpersoner, polisen och myndigheter. Ett av dem är Solgläntans kattpensionat i Vallentuna som Sveland Djurförsäkringar samarbetar med. De ger uppemot 300 hemlösa katter nya kärleksfulla hem varje år.

- Det finns flera orsaker till varför katterna lämnas åt sitt öde eller föds oönskade till världen. Bland annat beror det på att det är billigt att köpa en katt och det är även lätt att ta emot en katt lättvindigt utan att tänka sig för. Många tycker att katter är lättskötta djur. Men det man glömmer bort är att katter behöver tas om hand som vilket annat djur som helst och att de ibland blir sjuka och behöver veterinärvård, berättar Lena Engen Bäckström som driver Solgläntans kattpensionat.

Anette Henriksson, VD på Sveland Djurförsäkringar kring problemet:

- Alla katter förtjänar att få kärlek och trygghet. För att förebygga problemet med hemlösa katter måste kattens status höjas i samhället. Sveland Djurförsäkringar värnar om djurs hälsa och välmående och samarbetar med Solgläntan för att sprida kunskap och ge hemlösa katter en andra chans i livet, säger Anette Henriksson, VD på Sveland Djurförsäkringar. 

Innan man bestämmer sig

Om man vill adoptera en hemlös katt är det viktigt att man tänker efter ordentligt om man har tid, råd och möjlighet att skaffa en katt. Innan man beslutar sig är det bra att träffa katten man är intresserad av.

Tips om du vill adoptera en hemlös katt:

 • Tänk på att en katt lever i 10-15 år och att man behöver ansvara för katten under hela djurets liv.
 • Se till att katten är avmaskad, ID-märkt och vaccinerad mot kattpest samt kattsnuva.
 • Tänk på att kattungar ska vara minst 12 veckor gamla innan de kan lämna sin mamma.
 • Teckna en försäkring till katten, man vet aldrig när olyckan är framme.
 • Källa: Statistik från www.djurskyddet.se

  Om Sveland

  Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
  djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
  hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

  Kommentarer (0)

  Lägg till kommentar

  Kommentera

  Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.