Följ Sveland Djurförsäkringar

Julchoklad till hunden kan stå ägaren dyrt – högre veterinärkostnader och sämre tillgänglighet

Pressmeddelande   •   Dec 12, 2012 13:38 CET

Bittermandel, choklad och russin. Julen innebär flera faror för hundar. Chokladförgiftning kan i värsta fall ha dödlig utgång. Dessutom kan besöket hos veterinären bli en kostsam historia, det menar Sveland Djurförsäkringar. 

Har man otur kan olyckan lämna ett stort hål i plånboken. Under storhelger är kostnaderna för veterinärvård högre då det tillkommer en jouravgift. Mindre kliniker håller också stängt och hänvisar till större aktörer.

- Det kan bli kostsamt för de som behöver uppsöka veterinärvård i julhelgen. Har man otur kan påslaget hamna på 6 000 kr. En del kliniker har en procentsats som de använder sig av, medan andra tar en fast avgift, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Julbordet är fullt av olämpligt hundgodis. Russin, bittermandel och choklad är exempel på skadliga livsmedel. Den största faran är chokladförgiftning som till en början ger buksmärtor och kräkningar. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som hundar inte klarar av att bryta ner. I värsta fall kan chokladförgiftning ha dödlig utgång.

Farliga livsmedel i jul:

  • Choklad: teobromin finns i kakao och är mycket toxiskt (hundchoklad som du köper i djuraffären innehåller inte choklad eller kakao). Symptomen är illamående, kräkningar, diarré och inkontinens. Kan leda till epileptiska anfall, inre blödningar och hjärtinfarkt.
  • Lök: innehåller alicin och kan leda till blodbrist. Symptom är aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, röd urin och buksmärtor.
  • Bittermandel: innehåller cyranid som är dödligt i stora mängder. Symptom är svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.
  • Ojästa degar: orsakar alkoholförgiftning.
  • Russin: kan ge njursvikt. Symptom är kräkningar,diarré, vinglighet och trötthet.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Anette Henriksson, vd Sveland Djurförsäkringar, 0730-33 34 80, anette.henriksson@sveland.se.

Ursula Lige-Berglund, skadechef Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, ursula.lige@sveland.se.

Läs gärna mer på www.sveland.se 

Välkommen att ladda ner pressbilder på:
http://djur.sveland.se/main/default.asp?id=7&huvud=15&langID=1#nogo

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.