Följ Sveland Djurförsäkringar

Julmyset som skadar husdjuren

Pressmeddelande   •   Dec 06, 2013 14:28 CET

I juletider njuter många av ett pyntat hem och godsaker, men för husdjuren kan firandet innebära många faror. Flera av julbordets rätter och adventstidens stämningshöjare kan göra såväl hundar som katter sjuka. Sveland Djurförsäkringar visar hur du undviker de vanligaste julfarorna.

Julen är en mysig högtid som samlar nära och kära, bland dem även de fyrbenta. Men bland godsaker och dekorationer lurar faror för husdjuren.

Julmaten som förgiftar djuren
Russin, bittermandel och choklad är exempel på livsmedel som är skadliga för både hunden och för katten. Den största faran är chokladförgiftning som till en början ger buksmärtor och kräkningar. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ner. I värsta fall kan chokladförgiftning ha dödlig utgång.

Hundar kan sätta i sig mindre prydnader som fastnar i halsen och i värsta fall kväver den. Speciellt frestande är det för hunden om man råkat spilla något från julstöket så att prydnaden smakar och luktar av mat.

-  Tänk på att ställa farligt julpynt och frestande mat utom räckhåll för dina husdjur. Många tar med sig sina fyrfota familjemedlemmar till adventsglögg och julfirande hemma hos släkt och vänner och då är det bra att vara extra vaksam, säger Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

Katter lockas av julpynt
Paketsnören, granar och glitter är roligt för katten att leka med, men om den får i sig detta kan till exempel ett snöre stoppa upp i mag- och tarmsystemet, ofta med operation som följd.

Julstjärnor, hyacinter och amaryllis kan förgifta katten, därför bör man som ägare ha extra uppsikt under julhelgerna eftersom katter gärna äter på gröna växter. Adventsljusstakar med levande ljus är också spännande för katten. Det kan orsaka brännskador på djuret från såväl lågan som stearinet, men kan också leda till eldsvåda.

Veterinärbesök kostsamt under julhelgen
Har man otur kan olyckan lämna ett stort hål i plånboken. Under storhelger är kostnaderna för veterinärvård högre då det tillkommer en jouravgift. Mindre kliniker håller också stängt och hänvisar till större aktörer.

-  Det kan bli kostsamt för de som behöver uppsöka veterinärvård i julhelgen. Har man otur kan påslaget hamna på 6 000 kr. En del kliniker har en procentsats som de använder sig av, medan andra tar en fast avgift, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Farlig julmat för hunden och katten:

  • Choklad: teobromin finns i kakao och är mycket toxiskt (hundchoklad som du köper i djuraffären innehåller inte choklad eller kakao). Symptomen är illamående, kräkningar, diarré och inkontinens. Kan leda till epileptiska anfall, inre blödningar och hjärtinfarkt.
  • Lök: innehåller alicin och kan leda till blodbrist. Symptom är aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, röd urin och buksmärtor.
  • Bittermandel: innehåller cyranid som är dödligt för hundar och katter i stora mängder. Symptom är svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.
  • Ojästa degar: orsakar alkoholförgiftning.
  • Russin och korinter: kan ge xylitolförgiftning. Hunden och katten reagerar genom kräkningar, diarré, vinglighet och trötthet.

Farligt julpynt:

  • Växter: julstjärnor, amaryllis och hyacinter kan orsaka förgiftning hos både hund och katt.
  • Glitter och girlanger: kan ge allvarliga skador på mage och tarmar om de sväljs.
  • Glaskulor: Kan gå sönder och ge sårskador, använd plastkulor istället. Se även upp med växtnäring till granen, så att hunden eller katten inte dricker ur julgransfoten.
  • Adventsljusstakar: kan skada både hund, katt och hem om olyckan är framme, håll därför uppsikt över dina husdjur i jul.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ursula Lige Berglund, skadechef Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, ursula.lige@sveland.se.

Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar, 0451-38 31 55, christine.ehrlander@sveland.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.