Följ Sveland Djurförsäkringar

Kattägare avstår försäkring trots oro för sjukdomar

Pressmeddelande   •   Okt 09, 2013 08:37 CEST

Nära hälften av landets kattägare oroar sig för att deras djur ska drabbas av en sjukdom, det visar en undersökning från Sveland Djurförsäkringar. Vanligast är att katten får problem med magen, urinblåsan eller sår. 

I Sverige beräknar man att det finns cirka 1,2 miljoner katter. En undersökning som Sveland Djurförsäkringar har genomfört visar att 43 procent av kattägarna oroar sig för att deras djur ska drabbas av en sjukdom. Trots det är endast var tredje (32 procent) katt försäkrad. Undersökningen visar också att 30 procent avstår från att försäkra sin katt på grund av kostnaden för premien. Många kattägare föredrar även att betala själv när det behövs, 29 procent uppgav detta i undersökningen.

-  Ungefär 15 procent av de försäkrade katterna drabbas någon gång av en skada eller sjukdom som gör att djuret behöver veterinärvård. Vi har ingen statistik över katter som förolyckas eftersom det sällan är aktuellt med behandling i dessa fall. De flesta katter är inte livförsäkrade, därför får vi in få ärenden av den här typen, säger Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

Den vanligaste skadan som leder till veterinärvård är mag-och tarmrelaterade sjukdomar. Dessa åkommor står för 17 procent av skadorna, enligt färsk skadestatistik från Sveland Djurförsäkringar. Till mag- och tarmrelaterade sjukdomar hör exempelvis kräkningar, diarré och anorexi. Behandling av dessa kan kosta så mycket som 25 000 kronor.

-  Anorexi är vanligt bland katter och är ett symptom på andra sjukdomar som gör att katten slutar äta. En lös tand kan till exempel ge tuggproblem och leda till att katten undviker att äta, säger Christine Ehrlander.

Den näst vanligaste sjukdomen är sårskador som står för ungefär var tionde skada. Vid djupa sår bör man alltid uppsöka veterinär. Nästan lika vanligt som sårskador är problem med urinblåsan. Hit räknas exempelvis urinsten som ofta drabbar kastrerade hankatter. Urinsten går att förebygga genom speciell kost, men om en operation blir nödvändig kostar den ungefär 10 000 kronor.  

Så undviker du de vanligaste kattskadorna:

·  Ha reflexhalsband på din utekatt för att minska risken för att den blir påkörd. Se även till att reflexhalsbandet har ett speciellt säkerhetslås eller resår så att katten kan komma loss ifall halsbandet skulle fastna i en gren eller liknande.

·  Ta bort växter som är giftiga för katten och låt inte djuret leka med föremål som är möjliga att svälja. Även tills synes ofarliga saker som paketsnören kan vara skadliga om de sväljs. Katten måste då opereras hos veterinär för att få ut snöret.  

·  Blödning i stora sår stoppas genom tryck på det skadade området. Det är också viktigt att ta katten till veterinär så fort som möjligt. 

·  Ge din katt ett foder som förebygger urinsten. Är din katt kastrerad kan du minska risken för urinsten genom rätt utfodring. Fråga din veterinär eller foderspeciallist om vad som passar ditt djur bäst.

·  Se till att vaccinera din katt för att undvika en del smittsamma sjukdomar. Även innekatter bör vaccineras då vissa smittor kan följa med husse och matte hem via kläder och skor.

·  Om din katt inte ska gå i avel är det en bra idé att kastrera den. Dels slipper du risken för oönskade kattungar och dessutom brukar kastrerade katter generellt hålla sig kring hemmet i större utsträckning.

·  Att ID-märka och registrera din katt i ett ID-register ökar dina chanser att hitta djuret om det skulle springa bort.

För ytterligare information, vänligen kontakta: 
Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, Ursula.Lige@sveland.se

Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar, 0451-38 31 55, Christine.Ehrlander@sveland.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.