Följ Sveland Djurförsäkringar

Pollen en plåga även för hunden

Pressmeddelande   •   Apr 09, 2015 16:02 CEST

Pollenallergi drabbar inte bara oss människor, utan även våra hundar. Den tidiga våren har gjort att pollenhalten är ovanligt hög för årstiden. Sveland Djurförsäkringar berättar om symptomen och hur du behandlar besvären hos din hund.

På många håll i landet är våren redan här med både solstrålar och grönska. En baksida med denna efterlängtade årstid är för många pollensäsongen. Pollenallergi kan vara besvärligt för människor, men vad många inte vet är att det även drabbar hundar. Det är vanligt att allergin uppstår tidigt, ofta redan innan valpen är sex månader.

Luftburna allergier som pollen och kvalster är den vanligaste typen bland hundar. Några tydliga symptom är klåda, till exempel genom att hunden biter eller slickar på sina tassar, rinniga och irriterade ögon samt ibland snuva. Hunden kan också bli irriterad i öronen och på öronlapparna.

- Pollen är svårt att undvika eftersom hundar vistas mycket utomhus. Är besvären svåra går det att sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin. Några biverkningar med behandling mot pollenallergi är ökad törst och matlust, något som är bra att känna till som ägare. Ibland blir hunden bättre av att badas med ett medicinskt schampo som stillar klådan och återfuktar. På så sätt minskas pollenmängden som hunden kan ta upp genom huden, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Om man får fram de exakta allergenerna är det möjligt att i svåra fall ta fram ett specialvaccin åt hunden. Detta görs genom hyposensibilisering, en långvarig immunbehandling mot allergi. Hunden utsätts för små mängder allergener och på så sätt vänjer den sig stegvis vid ämnet som orsakat allergin. Då kan hunden bli helt fri från sina besvär. Du kan ta reda på om din hund är allergisk mot pollen genom ett pricktest eller blodprov hos veterinären.

- För att få ett försäkringsskydd mot allergi är det viktigt att hunden försäkras redan som valp eftersom allergin vanligtvis uppstår tidigt. En medicinförsäkring är också bra att ha eftersom det ofta krävs livslång medicinering, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 072-232 83 33, ursula.lige@sveland.se

Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, 072-500 24 74, per.josefsson@sveland.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.