Följ Sveland Djurförsäkringar

Praktik för nyanlända får Sveland Djurförsäkringar att växa

Pressmeddelande   •   Jan 18, 2017 08:30 CET

När Sveland Djurförsäkringar nu för andra gången tar in tre nyanlända praktikanter har man gjort många lärdomar och vuxit med erfarenheten. Företaget och en tidigare praktikant, som nu är anställd, delar med sig av sina råd till andra som är intresserade av praktik för nyanlända.

Att erbjuda praktikplatser är ett bra sätt för svenska företag att hjälpa nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden. I bästa fall leder praktikplatsen till en anställning. Så blev det för Hania Sirafi, som arbetar på Sveland Djurförsäkringars skadeavdelning. För drygt ett år sedan tog Sveland i samarbete med Arbetsförmedlingen emot tre nyanlända praktikanter. Det motsvarar en praktikplats per 20-tal anställda. Med många lärdomar och positiv erfarenhet vill företaget nu ta in ytterligare tre nyanlända praktikanter. Vd Anette Henriksson ser fördelar för både företaget och praktikanten:

- För oss är det ett sätt att berika organisationen med både kompetens och nya erfarenheter. Många företag är nog rädda att det ska ta väldigt mycket tid i anspråk att ta emot en nyanländ praktikant. Men det handlar om högutbildade och motiverade individer som är vana att leda sig själva. Med en konkret plan med tydliga arbetsuppgifter blir det enkelt för dem att komma in i jobbet. Samtidigt är det viktigt att de har tid att vara med på det sociala. Eftersom praktiktiden är på 50 procent är det lagom att planera arbete för cirka 25–30 procent, säger Anette Henriksson.

Hania Sirafi arbetade tidigare på ett sakförsäkringsbolag i Damaskus. Sedan hon kom till Sverige har hon arbetat målmedvetet för att få en praktik på just ett försäkringsbolag. Ansträngningarna gav resultat och till sist hade hon praktikerbjudanden från två olika försäkringsbolag.

- Språket och kontaktnät är nyckeln som öppnar dörrar. Därför studerade jag svenska på egen hand i åtta månader innan jag fick uppehållstillstånd och kunde börja på SFI. Det finns mycket hjälp att få genom exempelvis språkkaféer och olika volontärorganisationer. Men man måste engagera sig och söka upp de möjligheter som ges. Och jobba jättehårt, säger Hania.

Även om Hania arbetat på ett försäkringsbolag tidigare så var arbetsuppgifterna på Sveland helt nya för henne. Hon upplevde att det var svårt att hänga med i språket och de nya uppgifterna i början, men tycker att det snabbt blev lättare. Extra svårt var det under fikapauserna, en ny företeelse för Hania, då många pratar samtidigt och om olika saker.

- Jag har lärt mig jättemycket genom praktiken och kommit in i samhället. I framtiden vill jag studera vidare och komplettera min examen i engelsk litteratur med en MBA i Sverige. Sverige är mitt och min sons hem nu, men jag hoppas att jag kan besöka Damaskus i framtiden. Inte minst för att kunna träffa min mamma som bor kvar där och som vi nu inte kan träffa, säger Hania.

Svelands råd till företag som vill ta emot en nyanländ praktikant:

  • Ta hjälp av Arbetsförmedlingen för att hitta en form som fungerar för både företaget och praktikanten.
  • Ha en tydlig arbetsbeskrivning.
  • Utse en engagerad handledare per praktikant.
  • Ge utrymme i planeringen för social samvaro.

Hanias råd till nyanlända som vill ha en praktikplats:

  • Språket är nyckeln! Träna språket utöver SFI genom böcker, språkkurser och ideella initiativ.
  • Vänd dig tidigt till ideella aktörer som sammanför dig med svenskar såsom språkcaféer och Röda Korset för att bygga upp ett kontaktnät.
  • Ta hjälp av Arbetsförmedlingen för att hitta en praktikplats.
  • Kontakta de arbetsplatser som du är intresserad av att praktisera hos.
  • Bli inte frustrerad om det är svårt och jobbigt på vägen.
  • Jobba hårt!

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.