Följ Sveland Djurförsäkringar

Sårskador ökar bland jakthundar

Pressmeddelande   •   Sep 05, 2016 10:16 CEST

Med rätt förberedelser minskar risken för allvarliga skador.

Sårskador har blivit mycket vanligare bland jakthundar. Det visar Sveland Djurförsäkringars skadestatistik bland försäkrade jakthundar. Antalet sårskador, som innefattar allt från skrubbsår till djupa skärsår, har ökat med mer än 40 procent de senaste fem åren.

-En förklaring till att just sårskador ökar beror troligen på att det har blivit vanligare med vildsvinsjakt. För 15 år sedan förekom knappt någon vildsvinsjakt i Sverige. Idag är intresset stort och man jagar ofta med hund. När vildsvin blir trängda av en hund attackerar de och kan orsaka omfattande sårskador med sina sylvassa tänder. Sårskador kan uppstå på många andra sätt också, till exempel kan hunden skära sig på grenar eller andra vassa föremål i skogen, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Under samma period har antalet klobrott och stakningsskador, två andra vanliga jaktrelaterade skador, minskat något. Klobrott innebär att klon fläks upp och riskerar att infekteras. Genom att klippa och fila klorna runda är det möjligt att förebygga skadorna. Stakningsskador drabbar jakthundar i större utsträckning än andra hundar och innebär att ett spetsigt föremål, exempelvis en gren, går in i hundens kropp.

-Det finns alltid en risk med att använda hund i jakt. Förutom att hundar kan bli attackerade av andra djur kan de även drabbas av trafikskador eller andra olyckor. Eftersom de är så koncentrerade på sin uppgift är det vanligare att hundar skadas under jakt än annars. Men med träning och förberedelser kan man minska riskerna, säger Per.

Så här förbereder du din hund för att undvika skador vid jakt:

  • En vältränad hund med god kondition är bättre rustad för jakt och de risker som jakten innebär. Motionera därför hunden regelbundet under hela året.
  • Använd skyddsväst på din jakthund.
  • Var förberedd när skadan sker genom att ha försäkringsbevis samt nummer och adress till närmaste veterinär till hands.
  • Diskutera i jaktlaget hur var och en bör agera i samband med olyckor.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Per Josefsson, veterinär hos Sveland Djurförsäkringar, 0451-38 30 06, per.josefsson@sveland.se

Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar, 0722-32 83 33, ursula.lige@sveland.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.