Följ Sveland Djurförsäkringar

Skydda hästen mot dödliga blomman stånds

Pressmeddelande   •   Jul 26, 2017 07:30 CEST

Stånds är en flerårig ört med flikiga blad och gula blommor. Den kan bli upp till en meter hög och blommar först andra året.

Nu i juli och augusti blommar den giftiga växten stånds som kan innebära en livsfara för våra hästar. Om hästen äter av den giftiga växten kan det ge allvarliga och obotliga leverskador. Sveland Djurförsäkringar ger sina bästa tips på hur du förebygger förgiftning av stånds.

Det är vanligast att se stånds i de sydliga delarna av landet men växten har de senaste åren etablerat sig ända upp i norra Sverige. Ofta ser man växten i näringsfattig mark som sandmark, vägkanter, betesmarker, skogsbryn eller i upptrampade hästhagar.

- I regel brukar hästarna låta bli att äta giftiga växter på grund av deras fräna smak eller obehagliga doft. Men om betet är dåligt i hagen förekommer det att hästar äter av växterna ändå. Stånds är som farligast i hö då den fräna smaken försvinner i torkad form, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Tecken på förgiftning
De första symtomen kan uppträda från några dagar till månader efter det första intaget beroende på omständigheterna. Små mängder av växten som intas ofta kan långsiktigt vara lika farligt som en stor mängd under en kort period.

- En häst som blivit förgiftad av stånds kan ha symptom som aptitlöshet, vacklande gång och att den pressar huvudet mot väggen eller marken. I ett senare stadie kan hästen också få mag- och tarmproblem, synstörningar och livshotande leverskador. Misstänker du förgiftning bör du omgående kontakta din veterinär, fortsätter Per Josefsson.

Tänk på att redan innan hästen får synliga symtom kan den giftiga blomman ha orsakat skada på hästens lever. Var därför noga med att hålla bete och hö fritt från växten.

Så hanterar du växten

  • Släpp inte hästar, eller andra djur, på bete där det växer stånds
  • Gräv upp växterna med rötterna och bränn dem i täta säckar (använd tjocka handskar vid hantering av stånds då ämnen i plantan kan göra huden extra känslig för solljus)
  • Vall bör kontrolleras innan hö/ensilage tas så att växten inte kommer med i djurens foder

Om stånds

Stånds är en flerårig ört med flikiga blad och gula blommor. Den kan bli upp till en meter hög och blommar först andra året. Hela växten är giftig.

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.