Följ Sveland Djurförsäkringar

Stipendium till forskning om livshotande sjukdomen TBE hos hund

Pressmeddelande   •   Jan 14, 2014 14:52 CET

Svelands Stiftelse har delat ut fyra stipendier för att främja vetenskaplig forskning till gagn för djurhälsa. Tre av stipendierna har gått till veterinärer som forskar om sjukdomar hos hundar. De har riktat in sig på TBE, ataxi hos mops och fransk hjärtmask. Den fjärde stipendiaten är en terapihundsförare som kommer att undersöka effekter av hundterapi.

Svelands stiftelse för djurens hälsa och livskvalitet startades 2011 av Sveland Djurförsäkringar med syftet att stötta forskning som är till nytta för djurhälsan ur såväl etiskt som medicinskt perspektiv. Stiftelsen tog emot flera intressanta ansökningar från forskare runt om i Sverige. Styrelsen som bland annat består av veterinärerna Ulla Björnehammar och Torkel Falk, har utsett stipendiaterna.

Yvonne Alnefelt, klinikveterinär vid Djursjukhuset Albano, ska undersöka förekomsten av fästingburen hjärninflammation hos hund (TBE). Antalet människor som drabbas av TBE ökar i Sverige och hundar kan få liknande symptom, men med skillnaden att majoriteten av hundarna som drabbas får en rad olika neurologiska symtom som leder till dödsfall eller avlivning inom 3-7 dagar.
Stipendiet uppgår till 70 000 kronor.

Cecilia Rohdin, veterinär vid Djursjukhuset Albano och specialist i neurologi, kommer att undersöka ataxi (oförmåga att koordinera rörelse) på mops för att identifiera ärftlig förekomst av sjukdomen. Sjukdomen gör bl.a. att hunden förlorar funktionen i bakbenen, vilket leder till avlivning.
Stipendiet uppgår till 40 000 kronor.

Fanny Mauritzon, veterinär vid Din Veterinär, kommer kartlägga förekomsten av parasiten fransk hjärtmask hos jakthundar i Skåne. Parasiten förekommer globalt och finns utbredd i Danmark och har hittats hos räv och hund vid ett flertal tillfällen i Sverige. Masken som lever i hjärtat kan orsaka skador på blodkärl och lungor, vilket kan orsaka allvarliga skador och död.
Stipendiet uppgår till 30 000 kronor.

Monica Broman, terapihundsförare på Nyttohunden, utbildar och arbetar med terapihundar i vård och omsorg. I en tvärvetenskaplig undersökning kommer hon att undersöka effekter av hundterapi på barn med svåra flerfunktionsnedsättningar.
Stipendiet uppgår till 14 000 kronor.

Sveland Djurförsäkringar överför årligen en andel av sin vinst till stiftelsen. Det är också möjligt för andra att skänka gåvor och bidrag. Till exempel kan Svelands kunder välja att överföra utbetald ersättning från sina djurs livförsäkringar till stiftelsen.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Anette Henriksson, vd Sveland Djurförsäkringar, 0730-33 34 80, anette.henriksson@sveland.se

Cecilia Hollerup, ordförande Svelands Stiftelse för Djurens Hälsa och Livskvalitet, 0708-29 33 36, cecilia.hollerup@holleruppartners.se

Om Sveland

Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.