Följ Sveland Djurförsäkringar

Var fjärde hundägare vill låta hunden springa fritt

Pressmeddelande   •   Feb 19, 2013 14:54 CET

Från och med den 1 mars är det förbjudet att låta hunden springa lös i naturen. Lagen är till för att skydda vilda djur som får ungar under denna period. Samtidigt anser nästan var fjärde hundägare att hundar ska få springa fritt i skogen och var tionde anser att de bör få vara lösa överallt, enligt en undersökning från Sveland Djurförsäkringar.

Snart är våren här och det innebär att många vilda djur får ungar. Mellan den 1 mars och 20 augusti är det därför förbjudet att låta hunden springa fritt på platser där det kan finnas vilt. Enligt lagen ska ägaren ha extra god uppsikt över sitt djur under denna period. I praktiken innebär det koppeltvång för många hundar under en lång tid framöver.

– Få hundar klarar av att vara utan koppel i naturen. Om det dyker upp en kanin några meter framför är det svårt även för hundar som annars lyder att motstå frestelsen att jaga den, säger Memea Mohlin, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar samt författare till flera böcker om hunduppfostran.

Sveland Djurförsäkringar har frågat hundägare var de anser att det är okej med icke-kopplade hundar. Nästan hälften (41 procent) anser att hundar bör få gå utan koppel på egen mark, och nästan lika många 35 procent i inhägnat område. Ungefär var fjärde (24 procent) vill låta hundar vara icke-kopplade i skogen, och nästan var tionde (9 procent) tycker att hundar inte behöver vara kopplade någonstans. Endast två procent av hundägarna anser att hundar bör vara kopplade överallt.

– Många vill låta hunden vara lös för att den upplever obehag av att gå i koppel. Men med några enkla tips kan promenaden bli trevligare för både hund och ägare. Det viktigaste är att inte dra i kopplet, då kommer hunden att känna sig hetsad och bjuda på ännu större motstånd, tipsar Memea Mohlin.

Sveland Djurförsäkringars tips för behagligare koppelpromenader:

  • Kommunicera med din hund. Belöna den när den reagerar på din röst
  • Höjer du rösten hetsar du din hund. Vill du få din hund lugn måste du vara lugn själv
  • Hundar tävlar gärna. Gå därför inte i bredd utan lär din hund att gå bakom dig
  • Belöna inte hundens dragande i kopplet. Når hunden fram till något intressant när den drar i kopplet, upplever den dragandet som lönsamt
  • Var aktiv med din hund, ge den alternativ annars får den lätt för sig att promenaden går ut på att ”streta fram till nästa doft”

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Memea Mohlin, hundexpert Sveland Djurförsäkringar, 0734-09 53 64, info@memea.se

Anette Henriksson, VD Sveland Djurförsäkringar, 0730-33 34 80, anette.henriksson@sveland.se

Om undersökningen
Djurförsäkringsbolaget Sveland har tillsammans med YouGov genomfört drygt 1 000 webbaserade intervjuer med hund- och kattägare. Syftet var att kartlägga deras attityder till djurägande. Undersökningen genomfördes i slutet av 2012.

Om Memea Mohlin
Memea Mohlin är hundexpert på Sveland Djurförsäkringar samt erkänd hundägarcoach och hundpsykolog som skrivit flera böcker om hunduppfostran. Några titlar är ”Lystra - från uppmärksam valp till tjänstvillig hund”, ”Lydnadsboken - För träning och tävling” och ”Aktivitetsboken”.

Om Sveland
Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av 
djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, 
hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.